szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság versenyjogi fenntartások miatt nem járult hozzá, hogy a Lufthansa-csoport átvegye a Niki Lauda korábbi Formula-1-es világbajnok által alapított céget, ezért az Air Berlin osztrák leányvállalata leáll és fizetésképtelenséget jelent. Az utasszállítási tevékenységet mától szüntetik be.

A Lufthansa-csoport szerdán bejelentette, hogy az EB versenypolitikai főigazgatósága - mint illetékes versenyfelügyeleti hatóság - által támasztott kifogások miatt mégsem vásárolja meg a flyNikit, hogy megszerezhesse az Air Berlin egy részét és egyik leányvállalatát, az LGW légitársaságot. Steffen Seibert német kormányszóvívő közleménye szerint ez a váratlan fejlemény azzal is járhat, hogy az Air Berlin nem tudja teljes egészében visszafizetni a kormánytól kapott 150 millió eurós (50 milliárd forint) kölcsönt. Kiemelte ugyanakkor, hogy mindent megtesznek az adófizetőket fenyegető kár csökkentéséért - írta az MTI.

Az EB főigazgatósága a tervezett ügyletek elemzése során arra a megállapításra jutott, hogy a Lufthansa az Air Berlin jelentős része, valamint a flyNiki és az LGW átvételével több útvonalon monopolhelyzetbe kerülhet a légi személyszállítás európai uniós piacán, ami ellentétes a közösségi versenyszabályokkal. A Lufthansa ezért állt el a flyNiki átvételétől.

Az Air Berlin 2000 és 2006 között élte fénykorát, azóta Németország második legnagyobb légitársaságának számít. 2008-tól veszteségesen működött, de csődje elsősorban annak köszönhető, hogy legfőbb részvényese, a 29,21 százalékos részesedést birtokló Abu-Dzabiban bejegyzett, és a szintén bajba került Alitalia miatt milliárdos veszteségeket elkönyvelő Etihad Airways kihátrál a légitársaság mögül. Az Air Berlin tavaly 781,9 millió eurós veszteséggel zárt, utasforgalma pedig 30,2 millióról 28,9 millióra csökkent. Tavasz óta rendszeressé váltak a késések és járatkimaradások, és október végén, 38 éves működés után beszüntette az utasszállítást. Becslések szerint minimum 700 ezer érvénytelenné vált menetjegy vásárlója követeli vissza pénzét, de a társaság csak a fizetésképtelenség bejelentése, azaz az augusztus 15-e után megvásárolt jegyek árát téríti vissza. A többi jegy tulajdonosa a felszámolási eljáráshoz csatlakozva kártérítést követelhet.

A FlyNiki mintegy 1000 embert foglalkoztat, flottája 28 repülőgépből áll, főleg a Földközi-tenger térségében üzemeltetett járatokat. A társaság 2003-ban alakult, Niki Lauda osztrák üzletember, volt autóversenyző hozta létre a csődbe jutott Aero Lloyd német légitársaság osztrák leányvállalatának felvásárlásával és átszervezésével. Az Air Berlin 2004-ben szállt be a cégbe, és 2011-ben lett kizárólagos tulajdonos.

A Air Berlint feldarabolják, a tervek szerint legnagyobb része a német Lufthansa csoporthoz kerül, mely 81 repülőgépet vásárol meg a személyzettel és a repülőtér-használati jogokkal együtt, valamint két leányvállalatot, a flyNikit és az LGW-t, további 20 géppel együtt. A Lufthansa az Eurowings nevű diszkont légitársaságához csatolja az Air Berlintől vásárolt üzletrészt, ez üzemelteti majd a Budapest-Berlin járatot is, egyelőre nem tudni, hogy mikortól. Az Air Berlin egy másik része az EasyJethez kerül, a brit diszkont légitársaság a tervek szerint 25 repülőgépet vesz át a személyzettel és a repülőtér-használati jogokkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Orvosbéremelés EU-pénzből, a kommunizmus szelleme járja be Budapestet

Radar360: Orvosbéremelés EU-pénzből, a kommunizmus szelleme járja be Budapestet

„Ez a békásmegyeri lakótelep a Balaton-parton” – új lakópark ellen tiltakoznak a helyiek Siófokon

„Ez a békásmegyeri lakótelep a Balaton-parton” – új lakópark ellen tiltakoznak a helyiek Siófokon

Füves cigit osztogattak a beoltottaknak New Yorkban

Füves cigit osztogattak a beoltottaknak New Yorkban