szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legismertebb párizsi sugárúton, a Les Champs Elysées-n jelenleg csak egy légiforgalmi társaság működtet irodát, az Iran Air, a síita iszlám köztársaság állami cége. Már ez is kuriózum. De azt nagyon kevesen tudják, hogy az Iran Air elnök- vezérigazgatója 2017 júliusa óta egy nő: Farzaneh Sharafbafi.

 A 44 éves repülőgépmérnök a teheráni egyetemen szerzett diplomát, műszaki és üzleti szakon is. 1994-ben lépett az iráni állami cég szolgálatába és végigjárta a szamárlétrát. Először a mérnökképzést irányította, majd egyre fontosabb felelős vezetői posztokba került és másfél éve ő a főnök. A külvilág kliséi szerint ez hihetetlen, hiszen manapság a világsajtó azzal van tele, hogy Iránban lábbal tiporják a női jogokat. Tehát van aktualitása annak az interjúnak, amit Farzaneh Sharafbafi adott a Le Point francia hetilapnak. Az interjút készítő újságíró hangsúlyozza, és a mellékelt kép is tanúsítja, hogy az Iran Air főnök asszonya az iszlám köztársaság által előirt fejkendőt viselte a beszélgetés közben.

©

A francia kérdező először csodálkozott: hogy lehet Iránban egy nő ilyen magas poszton? Sharafbafi elmondta, hogy nagyon sok jól képzett iráni nő fut be vállalati karriert és jut el vezető-helyettesi pozíciókig. Ő is lent kezdte, de végül a csúcsra ért fel. Hogy ez csak keveseknek sikerül, mármint a nők közül?

Igen, ez probléma

 - mondta az Iran Air főnökasszonya. A mostani tiltakozásokról, az iszlám fejkendő látványos ledobásáról nagyon diplomatikusan azt mondta: náluk, a cégnél ilyesmi nem történt. Végül az iráni nők karrierlehetőségeit firtató kérdésre azt válaszolta: aki alkalmazkodik a körülményekhez, előre juthat. Aki nem, az megy külföldre. De, és ez fontos, szerinte csak az otthon maradó, és egyelőre az iszlám állami követelményekhez alkalmazkodó nők tehetik Iránt egy modernebb, a világgazdasági kihívásokhoz jobban alkalmazkodó országgá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óránként frissülő pollentérképpel segít az allergiásoknak az Emmi

Óránként frissülő pollentérképpel segít az allergiásoknak az Emmi

Szakok szűnhetnek meg a Szent István Egyetemen

Szakok szűnhetnek meg a Szent István Egyetemen

Radar360: Orbáni beismerés, chicagói és washingtoni lövöldözés

Radar360: Orbáni beismerés, chicagói és washingtoni lövöldözés