szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lezárult a makói ivóvízminőség-javító program vizsgálata, amely szerint nem felelős a kivitelező azért, hogy elköltöttek 3,8 milliárd forintot, és mégsem javult az előírtak szerint az ivóvíz minősége. Egy korábbi szakértői vélemény szerint viszont hibázott a kivitelező. Most még egymilliárdot ad a kormány, hogy folytassák a munkát

Megkaphatja a Makó térségi 17 település önkormányzati társulása az államtól az ivóvízminőség-javító program befejezésére ígért 950 millió forintot, lezárult ugyanis a kivitelező felelősségét firtató vizsgálat – írja a delmagyar.hu. A felkért döntnök szerint nem róható fel a kivitelező cégnek, hogy még mindig nincs jó ivóvíz az érintett településeken. A kivitelező nem teljes körűen teljesítette határidőre a szerződést, de ez nem róható fel neki – röviden így összegezhető annak a vizsgálatnak az eredménye, ami azért indult, hogy kiderüljön, ki a felelős a Makó térségi ivóvízminőség-javító beruházás kudarcáért – értesült a lap.

Korábban Lázár János azt is kijelentette, hogy akár börtönt is érdemelne az a vállalkozó, aki felelős az gigaprojekt mulasztásaiért.

A mostani jelentés azért is különös, mert tavaly a Miniszterelnökség megbízásából már megvizsgálta a projektet az Edimár Kft., amely erről a makói képviselő testületet tájékoztatta is. Erről a hvg.hu is írt még novemberben. Ebből az derült ki, hogy a kivitelező mulasztása miatt történt az új technológia alkalmazása után az ivóvíz bakteriális fertőzése, és a szakértő azt is megállapította, hogy nem teljesítették a szerződésben foglaltakat határidőre. Most ehhez képest a felkért döntnökök jóval enyhébb megállapításokat tettek.

Mint korábban a delmagyar.hu is megírta, a térség 17 településének 48 ezer háztartását érintő ivóvízprogramra az Európai Unió és a magyar állam összesen 3,8 milliárdot adott. A beruházást évekkel ezelőtt le kellett volna zárni, az új rendszer azonban még mindig nem biztosít a makóiaknak egészséges ivóvizet: az új hálózat a legtöbb helyen baktériumokkal fertőzött, így továbbra is a régit használják.

A sikertelenség azzal a veszéllyel is fenyegetett, hogy az érintett falvaknak, városoknak vissza kell fizetniük az Európai Uniótól kapott 3,1 milliárdos támogatást. Ennek elkerülése érdekében – a hibák kijavítására, a beruházás végleges befejezésére – az önkormányzatok társulása korábban már kapott 560 milliót, a közelmúltban pedig ígéretet további 950 millióra személyesen Lázár Jánostól. A honatya-miniszter azonban kikötötte: a pénzt csak akkor utalják át, ha tisztázódik a felelősség kérdése. Farkas Éva Erzsébet makói polgármester másfél héttel ezelőtt, amikor Lázárral tárgyalt, azt mondta, az érintett polgármesterek a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetsége közreműködésével döntnököt kértek fel erre.

A városházáról a lapot most úgy tájékoztatták, a döntnök tisztázta a felmerült szakkérdéseket, iratokat kért be, és személyes meghallgatást tartott. Jelentése szerint „a vállalkozó a szerződéses határidőre nem teljeskörűen teljesített, a próbaüzemi tesztüzem fázisa és a fogyasztói végpontokra is kiterjesztett fázisa egyáltalán nem teljesült, azonban a vállalkozó felelősségi körébe tartozó szerződésszegés tekintetében a fel nem róhatóság fennáll, így a mellékkötelezettségek a vállalkozóval szemben nem érvényesíthetők". Ezt a társulási tanács is elfogadta, lezárva a jogvitát. Ezzel elhárult a 950 millió folyósítása elől az akadály. A sikeres közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően a nyár folyamán megkezdődhet a beruházás végső fázisa, s ha ezt sikerül eredményesen lezárni, a településeknek nem kell visszafizetniük a 3,1 milliárdos uniós támogatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: Az vonzott gyerekként az úttörővasútban, hogy ott felnőtt lehettem

Doku360: Az vonzott gyerekként az úttörővasútban, hogy ott felnőtt lehettem

Belép a 4iG a távközlési piacra

Belép a 4iG a távközlési piacra

Túl szigorú a járvány miatti magyar határzár, kötelezettségszegési eljárást is indíthat miatta az EB

Túl szigorú a járvány miatti magyar határzár, kötelezettségszegési eljárást is indíthat miatta az EB