szerző:
hvg.hu

A Korn Ferry tehetségkutató és fejvadász cég gazdasági kabinetjének vizsgálata szerint 2030-ban az egész világon hiába keresnek majd 85 millió jól képzett szakembert. Pedig remek fizetést adnának nekik. A szakemberhiányból adódó globális veszteség elérheti a 6900 milliárd eurót.

 A vizsgálat a képzések alakulása és a várható munkaerőpiaci igények összevetésén alapult. A becslések szerint Európában a Közel-Keleten és Afrikában a jól képzettek fizetése összességében 511 milliárd euróval nő a jelenlegihez képest. Ezen belül Németországban 152, Franciaországban 79 milliárdos lesz a bérnövekedés. Ez egy érettségivel és egyetemi alapképzéssel rendelkező munkavállaló számára évi plusz 7000 eurót jelent a jelenlegi átlaghoz képest. Az USA-ban és Japánban is hasonlóak lesznek a tendenciák. Az egyetlen kivétel India, ahol minden más világgazdasági régióhoz képest jóval nagyobb arányban lépnek be a munkaerőpiacra a jól képzett, angolul tudó informatikusok, mérnökök, pénzügyi szakértők, orvosok – írja a Le Figaro. 

2030-ban, Franciaországban például hiába keresnek majd másfél millió egyetemet végzett munkavállalót. A kínálat nem fedezi majd a keresletet, és emiatt 175 milliárd euróval lesz kisebb a bruttó hazai termék. Közben 1,7 millió szerény végzettségű ember nem talál majd munkát a korszerű technológiák felé orientálódó új világban. 

 A vizsgálatokból az derül ki, hogy ha egy kormány a jövőre készül, és nem csak a pillanatnyi választási sikerekben gondolkodik, akkor az oktatásba, a felső szintű oktatásba, illetve az oda vezető középiskolai képzésbe kell, hogy beruházzon. Macron francia elnök épp ezen elv alapján fogalmazta meg hosszú távú oktatási programját, mert igazi jövője csak a magas szintű és a modern technológiákra, a mesterséges intelligenciára épülő felsőfokú képzésnek van. És persze azoknak az országoknak, amelyek ezekbe a szektorokba nyomják a legtöbb pénzt és nem presztízsberuházásokba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!