szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jutott kastélyfelújításra és állami termőföldre is.

1,9 milliárd forint kölcsönt kapott a turai kastélyra a BDPST Group, ezzel a miniszterelnök vejéhez köthető ingatlanérdekeltségek kintlévősége már megközelíti a 10 milliárd forintot. A két nagy donor az épp összefonódó Gránit és Takarékbank.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás friss bejegyzései alapján az Átlátszó azt írja, a turai Schossberger-kastélyrekonstrukciót menedzselő TRA Real Estates Kft. három szerződés alapján jutott az 1,9 milliárd forinthoz. A teljes felújításra 4,5 milliárdot teremtett elő a Tiborcz István-féle BDPST Group projektcége – ennek a pénznek tehát a 42 százalékát biztosítja a Gránit.

A cikkből az is kiderül, hogy 2016-ban Tiborcz István és nővére, továbbá édesapjuk összesen 568,9 millió forintnyi kölcsönt kaptak az akkor még részben állami tulajdonú Gránittól – ebből állami termőföldeket privatizáltak maguknak Csabdi (Tükröspuszta) közelében.

A BDPST-ingatlanérdekeltségek közül nemcsak a turait finanszírozza a Gránit: az Andrássy úti palotaszintet rejtő Downtown Development idén nyáron szintén felvett 400 millió forint kölcsönt a banktól, továbbá az egyelőre ismeretlen projektre létrehozott Bellavista Apartments Kft. is „elfogadott” egy 670 milliós hitelpakkot.

A Gránit Banktól tehát bő 3,5 milliárd forint áramlott Tiborczékhoz – további 6 milliárd pedig a Mészáros Lőrinc hátországába sorolt Takarékbanktól érkezett a belpesti Mahart–Dorottya-háztömb luxusszállóvá alakítására, melyet a BDPST Group a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő éléről távozott Szivek Norbert stábjával közösen intéz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jókora bálnauszonnyal és kéziváltóval érkezik az új Porsche 911 GT3

Jókora bálnauszonnyal és kéziváltóval érkezik az új Porsche 911 GT3

Döntött az EU: rá kell majd írni az elektronikai eszközökre, mekkora a várható élettartamuk

Döntött az EU: rá kell majd írni az elektronikai eszközökre, mekkora a várható élettartamuk

100 évnél idősebb magyar is kigyógyult a koronavírus-fertőzésből

100 évnél idősebb magyar is kigyógyult a koronavírus-fertőzésből