szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A belgák nem kérnek a nagy francia szomszéd „testvéri segítségéből”, a francia Rafale-ok helyett amerikai harci gépeket vesznek.

A döntés katonai, gazdasági, politikai viták eredményeként született meg, de lélektani szál is van benne. Belgium 2017-ben írt ki pályázatot az elavult, ötven F-16-os gépből álló légierő felújítására. Két szabályos ajánlat érkezett: az egyiket az amerikai Lockheed Martin adta be, és a világ jelenleg legkorszerűbb vadászgépeit, az F-35-ösöket ajánlotta. A másik pályázó a brit égisz alatt, de több európai ország – Spanyolország, Németország és Itália – együttműködésével készülő Typhoon Eurofightert gyártó nemzetközi konzorcium volt. És hol a harmadik pályázó? Mindenki a Dassault francia cég Rafale gépeire gondolt. De a franciák nem adtak be formális pályázatot, hanem egyfajta „stratégiai együttműködést” kínáltak a belga védelmi erőknek, anélkül, hogy konkrét árakról beszéltek volna.

Na, ez nagyon nem tetszett Belgium védelmi miniszterének. Steven Vandeput az egyik flamand nacionalista, tehát zsigerből franciaellenes párt képviselőjeként ül a nagyon bonyolult szerkezetű belga koalíciós kormányban. De nem csak az általa képviselt flamand nacionalizmus miatt seperte le az asztalról a belga kormány a Dassault homályos ajánlatát. A belga politikusok emlékezetében még elevenen él a kilencvenes évek egyik nagy fegyvervásárlási korrupciós botránya, amelybe később Willy Claes a NATO belga főtitkára is belebukott. De a brüsszeli kormány a korrupció gyanújának elhessegetése mellett katonai érveket is bevetett.

A harci gépek mellé velük együttműködő drónokat, hadihajókat, továbbá szárazföldi páncélos és tüzérségi eszközöket is hadrendbe kell állítani. Charles Michel kormányfő szerint a Lockheed Martin a gépeket és a drónokat szállítja majd, de a további eszközöket az európai, nem kis részben a belgiumi hadiipar. Sokak szerint az évszázad egyik nagy fegyverüzletéről van szó, amiről egyelőre csak politikai döntés született, a konkrétumok szerződésbe foglalása még hátravan. De a jelek szerint Belgium 34 amerikai F-35-öst vesz, és az üzlet értéke valahol 3,5 és 4 milliárd euró között van. (via AFP, Europe1, 20 Minutes)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
További 9 évig vezetheti Péterfalvi az adatvédelmi hatóságot

További 9 évig vezetheti Péterfalvi az adatvédelmi hatóságot

Keményen nekimentek Palkovicsnak a közalkalmazotti jogviszonyukat elvesztő akadémiai dolgozók

Keményen nekimentek Palkovicsnak a közalkalmazotti jogviszonyukat elvesztő akadémiai dolgozók

Összegyűjtöttük az összes támogatást, amivel olcsóbb lehet az otthonteremtés

Összegyűjtöttük az összes támogatást, amivel olcsóbb lehet az otthonteremtés