szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincs csúcsévszak, nincs holtszezon, viszont minden este van friss zöldfűszer és zöldség, amely néhány párizsi étterem bejárata előtt terem meg.

No, nem a párizsi aszfalton, hanem egy különleges, elektromos meghajtású kamion rakterében, ahol a fejlesztők mozgó zöldségkertet kreáltak. Franciaország legnagyobb agrárszövetkezetének van egy fejlesztési részlege, az „In Vivo Food and Tech” vállalat, amely a nagyvárosok jövőbeni friss termékekkel való ellátásáról igyekszik gondoskodni. Persze nem jótékonysági, hanem üzleti alapon. Az In Vivo összefogott egy ígéretes montpellier-i startuppal, a Vegzzel. Ők dolgozták ki a városi ültetvény különleges technológiáját, amelyről állítják, hogy semmilyen genetikus beavatkozást nem rejt magában. Tehát létrehoznak egy komposztálható alapanyagot, amelyet ugyancsak környezetbarát, tehát lebomló tartályokba ültetnek, ezt speciális módszerekkel kezelik, a technológia titkos.

A folyamat a Párizs melletti Nanterre-ben kezdődik, majd a Renault cég elektromos meghajtású kamionjain, az ugyancsak egyedi hatások következtében kinyílnak a csírák, majd a fény és a hő hatására növekedésnek indulnak. A szuperjárművek pedig másnap már négy elegáns párizsi étterem előtt parkolnak és kínálják a friss zöldségeket és fűszereiket. Jelenleg kb. ötven termékből áll a választék, mondta az AFP-nek Yves Christol, az In Vivo fejlesztési igazgatója.

 A cég négy Michelin-csillagos párizsi étteremmel kötött szerződést, egyéves próbaidőre. Ezt az időtartamot végül is a Renault határozta meg, eddig hajlandó különleges, elektromos járműveit a nagy gasztronómiai teszten próbára bocsátani. Hasonló kísérletek már az USA-ban is zajlanak. Egyelőre a belvárosi zöldség nagyon drága, mert csak frissen és felaprózva használható, tehát nem lehet a maradékot a frigóba tenni. De az ízesített fogások csodálatosak. Az In Vivo főnöke szerint a vállalkozás akkor lesz rentábilis, ha az árak megnégyszereződnek. Ez ma még furán hangzik. De a friss termékek beszállítása a nagyvárosokba, a sokszor száz-kétszáz kilométerre vagy még messzebb lévő hagyományos, természetes termőterületetekről egyre lassúbb és egyre drágább. Az In Vivo főnöke szerint tehát a jövő, a belvárosi kőrengetegben létrehozott, egyelőre még különlegesnek számító technológiával működtetett zöldségeskerteké. (via AFP, képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!