szerző:
hvg.hu

Kívánom az új tulajdonosoknak, hogy olyan sikeresek legyenek, mint mi voltunk! – írta az üzletember, aki apránként adja át Simicska Lajos volt érdekeltségeit.

Közleményben fejezte ki elégedettségét a Közgép eladásával kapcsolatban az eddigi tulajdonos, Nyerges Zsolt. Az üzletember, aki júliusban Simicska Lajos érdekeltségeit vette át, pénteken jelentette be, hogy a Duna Aszfalt Kft.-nek adta át a társaságban levő részvényeit. Nyerges egyben a teljes igazgatósággal együtt lemondott. Az „új Közgépként” emlegetett tiszakécskei Duna Aszfalt a Mészáros Lőrinc üzlettársaként ismert Szijj László tulajdonában van.

Nyerges így értékelte az eladást: „Az elmúlt időszak tranzakcióit eredményesen lezártam. Egy befektető csak üzleti alapon tudja megítélni a cégek vásárlását vagy eladását, én pedig úgy érzem: jól szállok ki, szakmai és üzleti szempontból is sikeres üzleteket kötöttem.

A Közgép eladását kifejezetten eredményes és nyereséges üzleti döntésnek tekintem.

A Duna Aszfalt munkáját régóta ismerjük a piacról, és örülök annak, hogy egy ilyen kiváló szakmai befektetőt sikerült találnunk. Belépésük lehetőséget teremt a Közgép szaktudásának a továbbélésére, és garantálja a cég további működését. Kívánom az új tulajdonosoknak, hogy olyan sikeresek legyenek, mint mi voltunk!” – fogalmaz az üzletember.

A Közgép tündöklése a második Orbán-kormány idejére tehető, 2013-ban az építőipari cég által elnyert közbeszerzések értéke becslések szerint meghaladta a 300 milliárd forintot, nyeresége a következő évben 13 milliárd forintot tett ki. A hanyatlás pedig a korábbi tulajdonos, Simicska Lajos és Orbán Viktor közötti konfliktussal egy időben, 2015-től következett be. A társaságot még a közbeszerzésektől is eltiltották – ezt a döntést később bíróság semmisítette meg, ám tendert mégsem nyert azóta a cég. A Közgép bevétele 2015-ről 2016-ra 81,5 milliárd forinttal zuhant, a nyeresége pedig 9 milliárd forinttal csökkent.

A Duna Aszfalt ehhez képest szárnyal: 2017-ben a cég 43 milliárd forinttal tudta növelni árbevételét, amely így 75,6 milliárdos volt. Ebből 18,7 milliárdos profitra tett szert, amiből 12 milliárdot ki is vettek a tulajdonosok osztalékként.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lehet, hogy a Microsoft egyik fejese épp most kotyogta el az új Xbox legnagyobb durranásait?

Lehet, hogy a Microsoft egyik fejese épp most kotyogta el az új Xbox legnagyobb durranásait?

A nap fotói: 1500 forinton múlhat a láthatóság és az emberélet

A nap fotói: 1500 forinton múlhat a láthatóság és az emberélet

Gruevszki-ügy: Orbán megint fejfájást okoz az EU-nak

Gruevszki-ügy: Orbán megint fejfájást okoz az EU-nak

Nyolcezer állami ösztöndíjasból csinált fizetős hallgatót a kormány

Nyolcezer állami ösztöndíjasból csinált fizetős hallgatót a kormány

Happy TV: élő adásban jelentkezett be a srebrenicai mészáros

Happy TV: élő adásban jelentkezett be a srebrenicai mészáros

Horroráron lehet üzlethelyiséget bérelni a világ legdrágább bevásárlóutcáiban

Horroráron lehet üzlethelyiséget bérelni a világ legdrágább bevásárlóutcáiban