szerző:
hvg.hu

Kecskemét után Debrecenben is gyártanak már Mercedeseket – igaz, nem személyautókat.

Bemutatták a magyar Inter Traction Electrics második, saját fejlesztésű autóbuszát. Az egy éve elkészült háromajtós, városi változat után most a 12 tagúra tervezett típuscsalád második – kétajtós, elővárosi-helyközi – verzióját nézhették meg a közlekedési vállalatok vezetői és az újságírók.

A buszok gyártója a Mol által a nyáron felvásárolt budapesti ITK Holding leányvállalata. A járműveket a Mercedes úgynevezett járóképes – azaz motorral, sebességváltóval, kormány- és futóművel felszerelt – alvázára építik; ami viszont ezen felül van, azt hazai mérnökök tervezték. A német világcég hosszas minősítési eljárás alapján adta meg a magyar gyártónak azt a jogot, hogy a Debrecenben készülő buszokat Mercedes-emblémával hozza forgalomba.

A debreceni Mercedesek típusjele: Reform. A most bemutatott jármű hivatalos neve így Mercedes-Benz Reform LE, amiben az utolsó két betű jelentése: low entry, azaz alacsony belépésű. Ez annyit tesz, hogy a járműnek csak az első fele alacsonypadlós; teljesen alacsonypadlós, illetve csuklós buszok gyártását a németek nem engedélyezték a debrecenieknek.

Más irányban viszont egyre szélesebb az együttműködés. Már bejelentették, hogy a jövő év első negyedében záruló minősítési eljárás sikere esetén a magyar gyártó a Mercedes Sprinterek továbbfejlesztett, minibusz változatait is készíteni fogja.

Tegnap írták alá azt a szerződést is, amellyel az ITK újabb, 20 hektáros területet vásárol Debrecen határában. Meglévő gyára – amely egyúttal fejlesztési és képzési centrumként is működik – évi háromszáz darabos szériára képes; a leendő új üzemben, mint Kossa György elnök-vezérigazgató a HVG-nek elmondta, akár háromszor ennyi jármű is készülhet majd évente.

A Mercedes-Benz Reform tavaly bemutatott városi változata az ősszel kapta meg a típusbizonyítványt, így már a sorozatgyártása is megkezdődött. Az első debreceni Mercedes holnap már munkába is áll a cívisvárosban, amelynek autóbusz-közlekedését már tizedik éve az ITK működteti – egyelőre Volvo buszokkal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lesz, aki csak a hónap végén kapja meg a nyugdíjat

Lesz, aki csak a hónap végén kapja meg a nyugdíjat

Új dallal rukkolt elő a The Cranberries Dolores O'Riordan halálának évfordulóján

Új dallal rukkolt elő a The Cranberries Dolores O'Riordan halálának évfordulóján

120 millióból vesz babacsomagokat az állam a határon túli magyar családoknak

120 millióból vesz babacsomagokat az állam a határon túli magyar családoknak

Van egy ország, ahol négyszeresére emelték a minimálbért, de így sincs minek örülni

Van egy ország, ahol négyszeresére emelték a minimálbért, de így sincs minek örülni

Munka közben csempészték a drogot egy malajziai légitársaság alkalmazottai

Munka közben csempészték a drogot egy malajziai légitársaság alkalmazottai

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára