szerző:
Lengyel Miklós

1000 euró fölé emeli a minimálbért a spanyol kormány, hogy elkerüljön egy sárgamellényes lázadást.

Jelentős mértékben, 22%-kal emelkedik a minimálbér Spanyolországban, ahol ilyen nagy növekedésre 1977 óta nem volt példa - lelkendezett Pedro Sanchez miniszterelnök. A baloldali kormányfőnek minden oka megvan a büszkeségre, mert így átlépik az 1000 eurós határvonalat, amely a gazdagabb uniós országokban szegénységi küszöbnek számít. Eddig 858 euro volt a havi minimálbér spanyol földön, és ez jövőre 1050 euróra emelkedik.

Ez még feltételes mód, mert a parlament még nem szavazta meg a jövő évi költségvetést. Valószínűleg nem is fogja, mert a baloldali miniszterelnök kisebbségből kormányoz. A szocialista Pedro Sanchez rendeleti úton akarja bevezetni a minimálbér emelését abban bízva, hogy a többi párt nem lép fel ezzel a népszerű intézkedéssel szemben. A Podemos párt például, melyet baloldali populista mozgalomnak tartanak Spanyolországban, már régóta sürgeti a minimálbér emelését. Pablo Iglesias alá is írta azt a felhívást, melynek gazdasági programját Thomas Piketty állította össze. Ennek lényege az, hogy a gazdagokkal kell megfizetettni a versenyképesség árát, miközben emelni kell a minimálbéreket, melyekből sehol nem lehet igazán jól megélni az Európai Unióban - talán Luxemburg kivételével, ahol csaknem 2000 euró a havi minimálbér. (1998 euró az Európai Statisztikai Hivatal szerint).

A szocialista Sanchez-hez képest eltörpül Macron elnök 100 eurós emelése

Ezt állapítja meg a konzervatív Le Figaro Párizsban. Gyorsan hozzáteszi persze, hogy a francia minmálbér így is magasabb, pontosan ugyannyi mint Németországban vagyis 1498 euró havonta. Arról sem feledkezik meg a Le Figaro, hogy a vállalatok és bankok vették Macron elnök üzenetét és szép nagy évvégi jutalmat adnak a dolgozóiknak - adómentesen. Sok országban persze nincs egységes minmálbér, mert azt szakmák szerint állapítják meg. Így van ez például Itáliában, ahol a szociális juttatások emelésével akarják elkerülni a sárgamellényes mozgalom áttterjedését az Alpokon túlra. Az olaszok a spanyolokkal, a portugálokkal és a görögökkel a középső csoportban vannak az Európai Unióban. Az Európai Statisztikai Hivatal szerint az első csoportban az északi államok vannak vagyis a skandinávok, a Benelux országok, Németország, Franciaország, Ausztria és amíg uniós tag, Nagy-Britannia.

Ebben a csoportban 1450 eurótól felfelé kezdődik a minimálbér

Sajnos az egykori szocialista államok a harmadik csoportban vannak. Ott, ahol átlagosan 400-500 euró a minmálbér. Persze a gazdagabbak felfelé kilógnak a sorból mint Csehország vagy Szlovénia, de vannak szegényebbek is mint például Bulgária, ahol mindössze 260 euro a minmálbér. Nyilván minden nemzetközi összehasonlítás csakis a megélhetési költségek ismeretében lehet reális, de a 260 euró mindenképp nagyon szűkösnek tűnik.

És mi van nálunk?

A szociális partnerek a múlt héten nem tudtak megállapodni a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum mértékében, elképzelhető, hogy  a kormány határoz a béremelésről – összegezték a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) munkaadói és munkavállalói oldalának képviselői a múlt csütörtöki tárgyaláson történteket. 

Jelenleg a minimálbér bruttó 138 ezer forint, a bérminimum pedig 180 500 forint. Zs. Szőke Zoltán az ÁFEOSZ-Coop elnöke emlékeztetett, hogy a bértárgyalások kezdetén a munkaadók mindkét bérelemre 5-5 százalékos emelést javasoltak, ezt azonban a szakszervezetek nem fogadták el. A héten, kedden a VKF-en a kormány képviselői nélkül tárgyaltak a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek. Az ülésről a kormányoldal a szociális partnerek kérésére távol maradt – tette hozzá.

Magyar Idők információi szerint a zárt ajtós tárgyaláson a munkáltatókat képviselő szervezetek a korábbi ajánlatukat módosítva 8-8 százalékos emelést javasoltak, két évre, azaz 2019. január 1-jével és 2020. január 1-jével is vállalták volna a 8-8 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelést.

Zs. Szőke Zoltán az MTI-nek megerősítette, hogy a szakszervezetek a munkaadók új ajánlatát sem fogadták el.

A szervezet elnöke rendkívül szerencsétlennek nevezte a helyzetet, megemlítve, hogy Magyarországon a rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy a következő évi bérekről a szociális partnerek ne tudtak volna megállapodni. Most patthelyzet alakult ki, ezért véleménye szerint reális esély van arra, hogy a megegyezés hiányában  a kormány határoz a kérdésben. Zs. Szőke Zoltán ugyanakkor kiemelte, hogy a munkaadói oldal nem zárkózik el a további tárgyalások elől. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke arról számolt be az MTI-nek, hogy csak két számjegyű béremelést tudnak elfogadni.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csúcstámadás: minden eddiginél erősebb processzort kaptak a Philips új okostelevíziói

Csúcstámadás: minden eddiginél erősebb processzort kaptak a Philips új okostelevíziói

Orbán telefonon beszélt Trump külügyminiszterével

Orbán telefonon beszélt Trump külügyminiszterével

Visszahívnak 219 ezer Volvót, mert baj lehet velük

Visszahívnak 219 ezer Volvót, mert baj lehet velük

Finta József: "Ez a korszak építészetileg meg van buggyanva"

Finta József: "Ez a korszak építészetileg meg van buggyanva"

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót

Puccsot emleget a venezuelai elnök, Maduro

Puccsot emleget a venezuelai elnök, Maduro