szerző:
Tetszett a cikk?

Euróban egyelőre nem gondolkodik a kormány, de bízik abban, hogy megmarad a 4 százalékos gazdasági növekedés és tovább tudja növelni a foglalkoztatottságot – hangzott el a konvegenciaprogram bemutatóján.

Hazánk már csütörtökön leadta a kormány 2019 és 2023 közötti gazdaságpolitikai céljait és eszközeit tartalmazó úgynevezett konvergenciaprogramot az EU-nak, azt a nagyközönség számára péntek reggel mutatta be Varga Mihály pénzügyminiszter.

Ahogy a programban, úgy a sajtótájékoztatón is inkább a múlttal foglalkozott a tárcavezető, elmondván, hogy az elmúlt években jelentősen csökkentették az adó- és bürokratikus terheket, ezáltal jelentősen nőtt a beruházási aktivitás: csak tavaly 98 projekt kapcsán született pozitív befektetői döntés Magyarországgal kapcsolatban, amelyek 4,3 milliárd euró tőkebefektetést jelentenek. „Nincs okunk szégyenkezni” – vélte Varga.

Ezektől a beruházásoktól pedig elég sokat vár a kormány, erről már Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára beszélt. Mint mondta, ezek a projektek az elkövetkező 1-3 évben „termőre fordulnak”, ami akkora exporttöbbletet hozhat az országnak, aminek következtében aktív kereskedelmi mérleg is kialakulhat – azaz több árut adhat el külföldre az ország, mint amennyit onnan behozunk.

Az adórendszer jövőbeli változásaival kapcsolatban elhangzott, hogy továbbra is kiemelt kormányzati cél a vállalkozásokat és a munkát terhelő adók csökkentése. Ám hiába volt újságírói kérdés is erre vonatkozóan, Varga nem mondott konkrétumokat, csak annyit, hogy még dolgoznak a jogszabályokon, illetve megemlítette, amit eddig is lehetett tudni: júliustól 2 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó.

A pénzügyminiszter megemlékezett arról is, hogy a legutóbbi adatok szerint 3,5 százalékon áll a munkanélküliség, miközben 4,5 millió ember dolgozik. „Még mindig van ugyanakkor egy inaktív réteg, akiket vissza lehet segíteni a munka világába” – hangsúlyozta Varga, aki szerint ilyen lépés lehet a mobilitás elősegítése, a kisgyermekesek, a közmunkások, illetve a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatása a versenyszférában.

Bár a tárcavezető kiemelte azt is, hogy 2018 két számjeggyel nőttek a fizetések Magyarországon, és az idei első év hónapjaiban is ez látható, arról már nem beszélt, hogy a konvergenciaprogram szerint is vége a 10 százalék feletti béremeléseknek.

Eurónk ugyanakkor egyelőre nem lesz, legalábbis Varga Mihály szerint „a kormánynak nem szándéka, hogy olyan övezethez csatlakozzon, amelynek jelenleg is változnak a szabályai, átalakulás alatt áll az övezet”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiutasítottak 18 orosz diplomatát Csehországból

Kiutasítottak 18 orosz diplomatát Csehországból

Mads Mikkelsen és Harrison Ford együtt viszik el a hátukon az Indiana Jones 5. részét

Mads Mikkelsen és Harrison Ford együtt viszik el a hátukon az Indiana Jones 5. részét

Virágok, mécsesek gyűlnek Törőcsik Mari velemi házánál

Virágok, mécsesek gyűlnek Törőcsik Mari velemi házánál