szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Igen jelentős bevételt és profitot zsebelhetett be a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., azaz a kecskeméti Mecedes-gyár.

A kecskeméti gyár 2018-ban összesen 3,5 milliárd euró árbevételt ért el, ami a leadáskor számolt 320,98 forintos árfolyammal 1 143 122 224 430 forintot jelent.

Természetesen ennek legnagyobb része, egészen pontosan 99,7 százaléka a külföldi eladásokból jött be, a Magyarországról jövő bevétel mindössze 9,1 millió eurót, avagy valamivel kevesebb mint 3 milliárd forintot jelentett a Mercedesnek.

Ezek után nem meglepő, hogy a nyereség is igen szép lett: 89,5 millió euró, ami jelentősen meghaladja az egy évvel korábbi 76,9 millió eurót. Mindez forintban 28,7 milliárd forintnyi adózott eredményt jelent.

A cégnél tavaly már 4281-en dolgoztak, több mint 700 fővel több, mint a 2017-es létszámadat. Számukra a cég összesen 22,2 milliárdnyi bérköltséget fizetett, azaz fejenként közel 5,2 milliót tavaly. Ez azonban csak a bér, ha az összes személyi jellegű ráfordítást nézzük – tehát hozzáadjuk a személyi jellegű egyéb kifizetéseket és a bérjárulékokat -, akkor már valamivel 7 millió forint feletti összeget kapunk fejenként.

A kecskeméti Mercedes-gyárnak természetesen nem ez a legnagyobb kiadása, az anyagköltsége csak tavaly 1 003 milliárd forintot tett ki, miközben beruházásokra, felújításokra közel 60 milliárd forintot fordítottak.

Érdekesség, hogy a cégnek összesen 48,7 milliárd forintnyi követelése van, miközben 274,6 milliárd forintos kötelezettsége van, amiből 112,2 milliárdot tesznek ki a beruházási és fejlesztési hitelek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jane Goodall: "Egyes politikusok viselkedésében nem nehéz a hím csimpánzokra ráismerni"

Jane Goodall: "Egyes politikusok viselkedésében nem nehéz a hím csimpánzokra ráismerni"

A világ távoli szegletébe is megérkezett a koronavírus – a Marshall-szigetek eddig úszta meg a járványt

A világ távoli szegletébe is megérkezett a koronavírus – a Marshall-szigetek eddig úszta meg a járványt

Félúton jár a Mars felé az új NASA-robot, amire igen fontos küldetést bíztak

Félúton jár a Mars felé az új NASA-robot, amire igen fontos küldetést bíztak