szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Amikor három éve Mohamed bin Szalman herceg megpendítette, hogy tőzsdére viszik a világ legnagyobb olajvállalatát az Aramcót, akkor óriási érdeklődés mutatkozott. Ámde amikor hozzátette, hogy 2000 milliárd dollárra saccolja az Aramco értékét, akkor szabályosan kinevették, mivel az Apple is nemrég lépte át az 1000 milliárd dollárt.

A fiatal trónörökös, aki apja megbízásából teljhatalommal vezeti Szaúd-Arábiát, modern nagyhatalommá szeretné változtatni a sivatagi királyságot, mely jelenleg kizárólag mint olaj- és földgázexportőr játszik szerepet a globális gazdaságban. A diverzifikálás óriási költségeit épp az olajjövedelméből akarja fizetni a vállalkozó szellemű trónörökös.

Ám az Aramco tőzsdei bevezetésére Londonban és New Yorkban nem mutatkozott megfelelő érdeklődés. A szakértők 1,5-1,7 ezer milliárd dollárra saccolták az Aramco árát – írta a CNBC. Ez sértette Mohamed bin Szalman herceg érdekeit, aki ezért Szaúd-Arábiában vitte tőzsdére az Aramcót, amely már a kereskedés második napján átlépte az álomhatárt, a 2000 milliárd dollárt.

Szaúd-Arábia sajtója, amely eddig is odavolt Mohamed bin Szalman hercegtől, most az egekbe emeli őt. A szervilis média lelkesedése érthető, de a CNBC megjegyzi: kiderült, hogy sok pénz van a Közel-Keleten. Csakhogy Mohamed bin Szalman herceg nem ezt akarta megszerezni. Ő a Nyugat támogatására vágyott nagyszabású terveinek a végrehajtására.

Amikor megtartotta nagy bemutatóját a 2030-as ország vízióról Szaúd-Arábiában, akkor a nyugatiak jórésze bojkottálta őt, mert friss volt még a Dzsamál Hasogdzsi-gyilkosság emléke. A legnagyobb küldöttség Oroszországból érkezett. Ez stratégiai szempontból és az olajár miatt fontos Szaúd-Arábiának, de a trónörökös azt szeretné, ha a Nyugat is érdekeltté válna hazája fellendítésében.

Ezért csak félsiker az Aramco felértékelése 2000 milliárd dollárra. A pénz ugyanis nem elég Szaúd-Arábia fellendítéséhez, ahhoz szükség van a modern technológiára is. Ezért Mohamed bin Szalman bizalmasai megpendítették: ha a Nyugat nem támogatja a trónörökös 2030-as vízióját, akkor fordulhatnak akár Kínához is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG HVG Hetilap

Hiú szaúdi remények?

Napi félmillió hordós termeléskorlátozásban állapodott meg az úgynevezett OPEC+ szövetség a múlt héten, hogy feljebb tornásszák a nyersolaj árát. A Szaúd-Arábia vezette Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és az Oroszország által fémjelzett, kartellen kívüli tíz termelő 2016-ban kezdődött együttműködése így összesen napi 1,7 millió hordóval mérsékelte a felhozatalt. Rijád egyoldalúan további napi 400 ezer hordóval vágta meg a saját termelését, hogy a „piacok komolyan vegyék az üzenetet”. Így a korlátozás a globális kínálat 2 százalékát teszi ki. Megfigyelők szerint a szeptemberben szaúdi energetikai miniszterré kinevezett Abdulaziz bin Szalmán hercegnek az a célja, hogy a Saudi Aramco értéke elérje a 2 ezermilliárd dollárt. A szaúdi olajmonopólium részvényeiből nemrég piacra dobtak 1,5 százalékot, s ennek alapján a vállalat jelenleg 1700 milliárd dollárt ér; a papírokkal való kereskedést lapzártánk után, szerdán kezdik a rijádi értéktőzsdén.

Gulyás: Ha valaki nem bízik meg a vakcinában, választhat másikat

Gulyás: Ha valaki nem bízik meg a vakcinában, választhat másikat

Heteken belül jön az oltásigazolvány, lazításról egyelőre nem lehet szó

Heteken belül jön az oltásigazolvány, lazításról egyelőre nem lehet szó

Müller: Nem fordulhat elő olyan, hogy a nap végén kiöntsenek megmaradt vakcinaadagokat

Müller: Nem fordulhat elő olyan, hogy a nap végén kiöntsenek megmaradt vakcinaadagokat