szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokkal lassabb tempóban nő az építőipari termelés, mint eddig, és kevesebb szerződés is van a cégeknél az egy évvel ezelőttihez képest.

Lassul az építőipar növekedése: 2019 novemberében a termelés már csak 6,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A Központi Statisztikai Hivatal ennél gyengébb adatot utoljára 2018 márciusában mért, de az azóta eltelt időben az is csak most fordult elő másodszor, hogy 10 százalék alatti lett a növekedés. Októberhez képest pedig még vissza is esett 4,5 százalékkal a mutató.

Az éves átlagot még ez sem tudta vészesen lehúzni, 2019 első tizenegy hónapjában 24,4 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint 2018 január-novemberében.

A lassulás már hónapok óta látszik: júliusig az volt a meglepetés, ha 20 százalék alatti növekedést mértek egy hónapban, a csúcs a márciusi 67,5 százalék, azóta viszont már 8-20 százalékos adatok érkeztek, a mostani pedig ennél is alacsonyabb.

Az egy évvel korábbihoz képest 8,0 százalékos volt a növekedés az épületek kategóriájában, az egyéb építményekében pedig 5,7 százalékos. Az épületek esetében továbbra is lakó-, kulturális és ipari épületek építése, az egyéb építményeknél út- és vasútfejlesztési munkák voltak jelentősek.

Novemberben 24,7 százalékkal több szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban. Ezen belül az épületekre 9,0, az egyéb építményekre 36,5 százalékkal több szerződést kötöttek. Főleg útépítésekre és vasútfelújításra kötöttek nagy értékű szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások november végi szerződésállománya azonban 8,3 százalékkal elmaradt a 2018. november végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 46,4 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 20,1 százalékkal csökkent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!