Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Az állami informatikai beszerzések központosítása miatt nem tudott időben új üzemeltetőt szerezni a Bethlen Alap a határon túli tízmilliárdok osztásában kulcsfontosságú rendszeréhez, ezért a régi üzemeltetővel kellett hosszabbítania. A cég amúgy jól fekszik a Fidesznél, ők csinálták például a Deutsch Tamás-féle netkonzultáció honlapját.

A határon túlra irányuló állami támogatások fő elosztószerve, a Bethlen Gábor Alap (BGA), illetve egész pontosan az alapot kezelő zrt. 2019 december közepén szerződést hosszabbított a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszert üzemeltető céggel, a Tigra Kft.-vel – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből.

A Tigra szerződése 2019 végén járt volna le, az eredeti terv az volt, hogy a BGA új közbeszerzést ír ki az üzemeltetésre – de közbejött, hogy a kormány létrehozta a Digitális Kormányzati Ügynökséget, és központosította az informatikai közbeszerzéseket. Ha a BGA nem hosszabbít a Tigrával, a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszer üzemeltető nélkül maradt volna. A központosítás óta az egyes állami szervezetek alapból ugyanis nem bonyolíthatják a saját közbeszerzéseiket. A BGA mindenesetre megkapta a szükséges miniszteri jóváhagyást – ám ahhoz már túl későn, hogy a Tigra-szerződés lejárta előtt újat tudjon kötni.

A hosszabbítás elvileg nem jár pluszkiadással, a költségeket az eredeti, 2017-es szerződés opcionális fejlesztési keretösszegéből fogják fedezni. Az eredeti szerződés értéke 174 millió forint. A hosszabbítás addig szól, amíg a BGA le nem bonyolítja az új közbeszerzést (ezt még nem írták ki) és meg nem köti az új szerződést, de legkésőbb 2020. június végéig.

Tízmilliárdok sorsát intézik a rendszerben

A Nemzetpolitikai Informatikai Rendszer nagyon fontos a BGA-nak, illetve a magyar állami támogatások határon túli osztogatásának általában. „A rendszer a teljes ügymenet támogatást nyújtja a pályázatok/támogatási igények elektronikus benyújtásától kezdve a szerződéskötésen át az elszámolások és szerződés szerinti teljesítések ellenőrzéséig, lefedve ezzel a BGA Zrt., illetve a külföldi pályázati lebonyolítószervezetek teljes ügymenetét” – áll a tenderben.

A BGA 2018-ban 90,2 milliárd forintot kapott a központi költségvetésből (a 2019-es számokat még nem tudni). Ez önmagában véve is hatalmas összeg, annak fényében pedig különösen az, hogy a kormány és az Országgyűlés eredetileg (2017 tavaszán és nyarán, a büdzsé megírásakor és elfogadásakor) csak 26,1 milliárdot tervezett be a BGA-nak.

A két szám közti különbség azt jelenti, hogy az alap támogatása közel 250 százalékkal nőtt menet közben. Mondjuk ebben nincs semmi meglepő, legalábbis az elmúlt éveket elnézve: 2013-ban fordult elő utoljára, hogy a kormány nem emelte jelentősen év közben a BGA keretét, 2016 óta pedig teljesen elszabadult a módosításokkal.

2018-ban 88 milliárd jutott „nemzetpolitikai célú” támogatásokra (85 milliárd kifizetése ténylegesen megtörtént, 3 milliárd 2019-re csúszott át), 1,7 milliárd (1,2 helyett) az alapkezelő működésére, 200 millió a Magyarság Háza programra, 2,2 milliárd pedig az iskolások határon túli kirándulásait szervező Határtalanul! programra, amit a BGA november 1-ével vett át az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi). A 2018-ban odaítélt támogatás legnagyobb szeletét, 74,5 milliárd forintot „egyedi elbírálás alapján” nyújtott támogatások tették ki. Ezekre a kérelmek a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságára érkeznek be, onnan a BGA már „szakmai javaslattal ellátva” kapja meg őket. Ilyenek alapján a legtöbb pénz, 44 milliárd Erdélybe ment, 10,6 milliárd Kárpátaljára, 6 a Felvidékre, 5,5 a Vajdaságba, 4,6 Magyarországra, de Horvátországba és a diaszpórába is milliárdon fölüli összeg jutott.

Jól fekszik a Fidesznél

Ugyan a BGA még nem írta ki a közbeszerzést a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszer további üzemeltetésére, nem elhanyagolható az esély rá, hogy azt ismét a Tigra fogja behúzni. A cég tulajdonosa Vertán György, és enyhén szólva jól teljesít az állami/fideszes szektorban. A Tigra csinálta 2015-ben a Deutsch Tamás-féle internetkonzultáció honlapját a Damit Kft.-vel karöltve, utóbbiban Vertánnak kisebbségi tulajdonrésze van. A Tigra-csoport a kormányváltás után átvilágításokat végzett különböző kormányzati szerveknek, az állam az ő közbeiktatásával vásárolta fel a választási informatikai rendszert kifejlesztő IdomSoft Zrt.-t. Részt vettek az útdíjas fejlesztésben is. A Tigra honlapjának referenciákat soroló szekciójában hemzsegnek az állami szervek és cégek.

A Damitnak sincs oka panaszra, a Fidesz-frakció például 2018 közepén szerződött le velük 24 hónapra 73,1 millió forintért a kormánypárti honlap szervereinek és informatikai rendszerének üzemeltetésére és fejlesztésére – írta meg a Népszava.

Nem csak a Bethlen Alap botlott meg a központosításon

Visszatérve az állami informatikai beszerzések központosítására és a Digitális Kormányzati Ügynökségre: ennek felállítása nem sikerült éppen zökkenőmentesen, többek közt nem készült el időre az elektronikus rendszer, amiben az állami intézményeknek a beszerzéseiket intézni kell(ett volna). Az egész ügy nem csak a Bethlen Gábor Alapnál tett keresztbe, például a Műszaki Egyetem emiatt függesztette fel a beszerzéseit egy időre.

A DKÜ a kormányon belül a kommunikációért is felelős Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodája alá tartozik.

A DKÜ honlapját a 4iG üzemelteti, amely amúgy az állami informatikai beszerzések üdvöskéje mostanában, és egy ideig Mészáros Lőrinc érdekeltsége volt, amíg át nem vette a felcsúti dollármilliárdos exjobbkeze, Jászai Gellért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!