szerző:
Oroszi Babett

A kormány centralizálta az informatikai közbeszerzéseket, és ezt olyan honlapon keresztül intézi, amelynek a közbeszerzésbajnok Mészáros Lőrinc cége az üzemeltetője.

Fel kellett függeszteni az informatikai beszerzéseket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, egy friss jogszabály-módosítás miatt ugyanis már kötelező lett volna a Rogán Antal alá betagolt új Digitális Kormányzati Ügynökség portálján keresztül intézni a közbeszerzéseket, de a műszaki egyetem kancellárjának tájékoztatása szerint éppen csak maga az elektronikus rendszer nem készült el – írta meg a hvg.hu előző héten egy belső levélre hivatkozva.

Mint megtudtuk, a levél kelte után elindították a Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) honlapját, amelyen ugyanakkor egyelőre nincs túl sok információ, azt viszont megtudhatjuk róla, hogy a honlapot ki üzemelteti: Mészáros Lőrinc informatikai cége, a 4iG.

©

Az új szabályok alapján az összes érintett szervezetnek mostantól egy új rendszerben kell bonyolítania a beszerzéseket. Ezek többségét gyakorlatilag már csak a Digitális Kormányzati Ügynökségen keresztül lehet intézni, a következőképpen:

  • be kell jelentkezni az új rendszer portáljára,
  • fel kell tölteni az „informatikai fejlesztési terveiket, működéshez szükséges beszerzési tervet”,
  • ha „előre nem tervezett rendkívüli beszerzési igényeik” merülnek fel, azt is itt kell jelezni,
  • a feltöltött terveket, igényeket az ügynökség, illetve az NHIT vizsgálja,
  • a beszerzésre a „szakmai véleményeket”, illetve a jóváhagyást is a portálon keresztül kapják meg.

A DKÜ honlapját üzemeltető 4iG-be nemrégiben vásárolta be magát Orbán Viktor barátja, az ország egyik leggazdagabb embere. A cég azóta egymás után nyeri a közbeszerzéseket.

A honlapról az is kiderül, mennyit keresnek a szervezet vezetői. Eszerint a mindösszesen 18 főt foglalkoztató DKÜ vezérigazgatójának bére bruttó 2,755 millió forint. A vezérigazgató Koszorús László korábban fideszes képviselő, illetve a fejlesztési minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára volt, később pedig meg nem erősített információk szerint a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda főtanácsadójaként dolgozott.

©

Vezetőként tüntetik fel továbbá Siroki Attilát és Takács Józsefet. Siroki a korábban Rogán Antal vezette V. kerület egyik társaságánál (Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő) cégvezető, Takács József pedig a T-Systems “más munkavállalója” volt. Egy bizonyos Takács Józsefről korábban sokat cikkeztek, ő volt a T-Systems biztonsági igazgatója, akit a BKK-s e-jegyrendszer bukása után rúgtak ki.

Mint akkor kiderült, számos súlyos biztonsági hibákat találtak abban az online jegyértékesítési rendszerben, amit a T-Systems a vizes vébé kezdetére szállított le a BKK-nak. Az ügy kipattanása után az egyik vezető, aki a T-Systemst képviselte, Takács József volt. Akkor ő nyújtott tájékoztatást a rendszert ért támadásokról és magyarázta meg azt is, hogy a cég miért jelentette fel az egyik hibát bejelentő fiatal diákot. Az ügyben akkor nyomozás indult, a vádat azonban később az ügyészség visszavonta, mivel a cselekmény nem veszélyes a társadalomra.

Kerestük a DKÜ-t, hogy a náluk vezetőként feltüntetett Takács József azonos-e a T-Systems egykori biztonsági igazgatójával, de nem kaptunk választ. Szerettük volna azt is megtudni, miért a 4iG-t választották a honlap üzemeltetésére, a cég milyen szerződés keretében végzi a munkát, és mennyi pénzért, de erre se válaszoltak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gergely Zsófia Itthon

Rogánék elbénázott portálja miatt befagytak a Műegyetem informatikai beszerzései

Fel kellett függeszteni az informatikai beszerzéseket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, egy ideig nem vehetnek ilyen jellegű eszközöket, szoftvereket, szolgáltatásokat – derül ki a hvg.hu birtokába került belső levélből. Egy friss jogszabály-módosítás miatt ugyanis már kötelező a Rogán Antal alá betagolt új Digitális Kormányzati Ügynökség portálján keresztül intézni a beszerzéseiket, de a műszaki egyetem kancellárjának tájékoztatása szerint éppen csak maga az elektronikus rendszer nem készült el. Megkérdeztük, mennyiben megy mindez a működés rovására, és hogyan csúszhattak meg pont a digitális központosítás portáljának a lefejlesztésével, de Kásler Miklós minisztériuma egyelőre nem hagyta, hogy az egyetem reagálhasson a közérdekű információra.

Elkószált egy királypiton a Rómain

Elkószált egy királypiton a Rómain

Halálos baleset percekkel az esküvő után

Halálos baleset percekkel az esküvő után

Lezárnak egy vasúti átjárót a XVII. kerületben két napra

Lezárnak egy vasúti átjárót a XVII. kerületben két napra

Több tízezren tiltakoztak az idegengyűlölet és az intolerancia ellen Drezdában

Több tízezren tiltakoztak az idegengyűlölet és az intolerancia ellen Drezdában

Az új filmkormánybiztos új munkakört is kap

Az új filmkormánybiztos új munkakört is kap

Kína visszacsap a kereskedelmi háborúban, újabb amerikai importcikkekre vet ki pótvámot

Kína visszacsap a kereskedelmi háborúban, újabb amerikai importcikkekre vet ki pótvámot