szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jogunk van megtudni, hogy pontosan milyen visszaéléseket követtek el a közpénzből fizetett beruházásoknál – állítja a Társaság a Szabadságjogokért és az Eleven Gyál.

Pert indított az Eleven Gyál nevű civil szervezet a Társaság a Szabadságjogokért közreműködésével az Európai Bizottság ellen a Elios-szerződésekről szóló jelentés nyilvánosságáért. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) hiába tárt fel súlyos visszásságokat a közvilágítási projektek körül, a részletes jelentés nem nyilvános. Az Eleven Gyál hiába kérte ki a dokumentumot, az Európai Bizottság azt válaszolta, hogy a magyar kormány döntése, nyilvánossá teszi-e azt. A kormány pedig úgy döntött, hogy nem közérdekű az OLAF jelentése.

A civil szervezet és az őket képviselő TASZ azzal indokolja a per megindítását, hogy

az európai polgároknak joguk van megtudni, ha a tagállamok kormányai visszaéléseket követnek el az adójukból finanszírozott beruházások során. Különösen a korrupciós ügyek elszenvedőit, a silány közvilágítást kapott gyáliakat nem lehet elzárni az OLAF-jelentésektől.

Igaz, a magyar kormány azóta kivette a közvilágítási projektek számláit abból a számlacsomagból, amelyeket az Európai Bizottságnak leadtak, vagyis miután az OLAF-jelentést megkapta, úgy döntött, hogy nem uniós támogatásból, hanem inkább magyar közpénzből fizetik a beruházást.

Az Eleven Gyál azt állítja, hogy a város mellékutcáinak nagy része sötétbe borult az Elios-beruházás után, mert nem minden lámpaoszlopra szereltek lámpatestet, ráadásul az új lámpák gyengébb fényereje és kisebb hatóköre tovább rontotta a fényviszonyokat. Amikor az ottani városvezetéssel szerződést kötött, az Elios Zrt. még a miniszterelnök veje, Tiborcz István tulajdonában állt.

A gyáli ügyben egy per már az átláthatóságért küzdők sikerével zárult. A bíróság januárban kimondta, hogy az önkormányzat köteles a Transparency Internationalnek kiadni a szerződést, nem hivatkozhat arra, hogy az Elios üzleti érdekeit sértené ezzel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal

Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal

Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Bezárt a 120 éves Jeliszejevszkij élelmiszerbolt

Bezárt a 120 éves Jeliszejevszkij élelmiszerbolt