szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az állatkert főigazgatója év végén állt elő egy újabb 20 milliárdos igénnyel, ezt a kormány és a főváros új vezetése sem tudta hova tenni.

Tarlós István korábbi főpolgármester nem érti, hogy Perásnyi Miklós, az állatkert pénteken lemondott főigazgatója miért hallgatott a hiányzó milliárdokról. Tarlós a 24.hu-nak azt mondta, jó szakembernek tartotta Persányit, ezért is maradhatott az intézmény élén. Elmondása szerint annak idején Persányi harcolta ki magának, hogy a Biodóm építkezést az Állatkert vezényelhesse le, ők írták ki a közbeszerzést és ők kezelték a pénzeket is. A költségvetési forrás technikailag a főváros számlájára érkezett, de onnan teljes egészében továbbutalták.

Persányi egészségügyi okokkal indokolta lemondását, a háttérben azonban a Biodóm körüli költségvetési vita állhat a háttérben. Persányi év végén kért plusz 20 milliárdot a Biodóm befejezésére (így lenne 63 milliárd), azonban a HVG által kikért közérdekű adatigénylésre befutott válaszok alapján pedig úgy tűnik, vagy csak megtippelte a várható pluszköltség nagyságát, vagy továbbra sem akarja elmondani, mi mennyibe kerül, és hol számolták el magukat a kezdeti kalkulációkhoz képest. Az állatkert gazdálkodását az új gazdasági igazgató már átnézte, az önkormányzat Enviroduna Beruházás és Előkészítő Kft. pedig azt nézi, mennyiből lehet egyáltalán befejezni a Biodómot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!