szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google indított eljárást a magyar állam ellen, miután egymilliárd forint bírságot kapott a regisztrációja elmulasztása miatt. A bíróság szerint a bejelentkezési kötelezettség rendben van, a magyar cégek bírságainál sokkal nagyobb büntetés lehetősége viszont jogsértő.

Összeegyeztethetetlen az uniós joggal a magyar reklámadóhoz kapcsolódó szankciórendszer – mondta ki az EU Bírósága. A külföldi reklámszolgáltatók bejelentkezési kötelezettsége azonban nem jogellenes.

A magyar szabályozást a Google támadta meg. A törvény szerint ugyanis reklámadót kellett fizetni minden olyan cégnek, amelyik a neten magyar nyelvű reklámot tesz közzé vagy magyar nyelvű portálokon reklámoz, így a külföldi reklámszolgáltatóknak be kell jelentkezniük Magyarországon, ha pedig ezt nem teszik meg, akkor súlyos bírságot kapnak. A Google néhány napon belül egymilliárd forint bírságot szedett össze, ekkor fordult a bírósághoz.

Ott pedig most azt mondták ki:

  • az, hogy bejelentkezési kötelezettség van, önmagában nem jelenti a szolgáltatásnyújtás szabadságának akadályát,
  • azonban a külföldi cégek jóval nagyobb bírságra számíthatnak, mint amilyet egy Magyarországon letelepedett szolgáltató kaphatna,
  • ez az aránytalan bánásmódbeli különbség pedig tiltott.

A bíróság egy másik ügyben a magyar kormány számára kedvező ítéletet hozott: azt mondta ki, hogy nem sértik az uniós jogot a kereskedelmi és a távközlési különadók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó a Fidesz kilépéséről: Manfred Weber szégyellje magát!

Szijjártó a Fidesz kilépéséről: Manfred Weber szégyellje magát!

Fellélegezhetnek az asztmások, megdőlt egy tévhit a koronavírusról

Fellélegezhetnek az asztmások, megdőlt egy tévhit a koronavírusról

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé