szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az uniós bíróság főtanácsnoka a Google-nek adott igazat a Magyarország ellen a reklámadó miatt indított per legfontosabb pontjaiban.

Nagyrészt a Google-nek adott igazat az EU bíróságának főtanácsnoka abban a perben, amelyet a techcég a magyar reklámadó ügyében indított. Ez még nem a végleges bírósági ítélet, de csak nagyon ritkán szokott előfordulni, hogy a bíróság nem úgy dönt, ahogy azt a főtanácsnok javasolja.

Az Európai Bíróság még a nyáron azt mondta ki, hogy a reklámadó önmagában nem törvénytelen. Vannak azonban olyan elemei, amelyek támadhatóak, és most a Google egy ilyen ügyben nyerhet.

A jogvita a reklámadó 2016-ban hatályos változatáról szólt. Ez alapján reklámadót kellett fizetni minden olyan cégnek, aki a neten magyar nyelvű reklámot tesz közzé vagy magyar nyelvű portálokon reklámoz. Ha egy cég reklámot tett közzé, akkor be kellett jelentkeznie, mint a reklámadó hatálya alá tartozó vállalat, egyébként büntetés járt. A Google-ra 2017-ben összesen egymilliárd forint büntetést szabtak ki, mert ezt elmulasztotta.

A magyar adóhatóság szerint a Google az adókötelezettségének szándékos figyelmen kívül hagyásával versenyelőnybe került a belföldön letelepedett, adókötelezettségüket a jogszabályi előírásoknak megfelelően teljesítő, reklámot közzétevő személyekkel szemben. A Google azonban azzal fordult a bírósághoz: a bírság sokkal (akár 2000‑szer) magasabb, mint a belföldi vállalkozások esetében, amelyekre nem is ez a különleges, hanem csak egy általános bejelentési kötelezettség vonatkozik. A bejelentkezés továbbá a belföldi vállalkozások esetében a cégjegyzékbe történő bejegyzéssel automatikusan megtörténik, és a szankció ezért a Google szerint csak a külföldi vállalkozásokat sújtja.

A most kiadott főtanácsnoki javaslat szerint az, hogy a magyar nyelvhez kötötték a nyereségadó bevezetését, önmagában még nem sérti az uniós jogot. Az sem megy szembe az EU-joggal, hogy egy különadó kapcsán bejelentkezési kötelezettséget vezetnek be.

A büntetés nagysága azonban aránytalan, ez már a szolgáltatásnyújtás szabadságát sérti.

Szintén a szolgáltatásnyújtás szabadságának nem igazolható korlátozását jelenti az, hogy a jogorvoslati lehetőséget korlátozták – mondta ki Juliane Kokott főtanácsnok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!