szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bíróság úgy döntött: az a körülmény, hogy a különadók leginkább a külföldi tulajdonú cégeket terhelik, nem minősül hátrányos megkülönböztetésnek, mert a piacok valós helyzetét tükrözi, hogy a legnagyobb árbevételű cégek fizetik a legtöbb adót.

Összeegyeztethetőek az uniós irányelvekkel a magyar távközlési és a kereskedelmi különadók – mondta ki az EU Bírósága. A szabályozást a Tesco-Global Áruházak és a Vodafone támadta meg.

Az ítéletben arra emlékeztettek, hogy az adókivetés tagállami jogkör az EU-ban, az uniós testületeknek csak akkor van dolguk vele, ha tiltott állami támogatásnak minősül az adórendszer egy-egy pontja.

Arra jutottak azonban, hogy minden olyan cég köteles fizetni a különadót, amely Magyarországon működik, vagyis ebből a szempontból a törvény nem tesz különbséget a magyarok és a külföldiek között. Az igaz, hogy a távközlési piacon és a kereskedelemben is a külföldi tulajdonú vállalatoknak kellett több adót fizetniük, csakhogy

az a körülmény, hogy a szóban forgó különadók legnagyobb részét más tagállamok természetes vagy jogi személyeinek tulajdonában álló adóalanyok viselik, nem elegendő annak megállapításához, hogy velük szemben hátrányos megkülönböztetés áll fenn.

A Vodafone Magyarország annyival kommentálta a ítéletet: tudomásul veszi a döntést, "a krízisadót ugyan vitatta, de folyamatosan és maradéktalanul befizette a gazdaságilag nehéz időkben is".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!