szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A munkanélkülivé váló brit dolgozóknak a kormány fizeti ki bérük akár 80 százalékát. Várhatóan így lesz ez a légitársaság embereinek esetében is.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Várhatóan 36 ezer alkalmazottját függeszti fel a British Airways légitársaság a koronavírus miatt szükségessé vált gazdasági megszorítások miatt – írja a BBC. A lépésről már egy hete egyeztetnek az illetékes szakszervezettel.

A lépésről – a hírek szerint – már egy hete megszületett a megállapodás is, amelynek értelmében a BA utaskísérőinek és a járatok legénységének, a földi kiszolgálószemélyzetnek, a mérnököknek és a cég központjában dolgozóknak a 80 százalékát függesztik fel. Ugyanakkor várhatóan senkit sem bocsátanak el, és egyeztetnek az illetékes szakszervezettel.

A felfüggesztett munkatársak bérét a brit állam fizetné a kormány múlt heti bejelentése alapján. Az új szabályozás értelmében a koronavírus-járvány miatt munkanélkülivé válók bérének akár 80 százalékát, havonta legfeljebb 2500 fontot, áll a költségvetés. 

A pilótákkal külön egyezett meg a légitársaság, ők a bérük 50 százalékát kapják majd a cégtől.

A British Airways legtöbb járata szünetelni kényszerül a világjárvány kitörése óta. Ugyanezért a fapados Ryanair is szinte teljesen leállt, hétfőn pedig az EasyJet jelentette be, hogy az utazási korlátozások miatt határozatlan időre minden járatukat felfüggesztik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG hvg360

A lét a tét a légitársaságok számára

Történetének legsúlyosabb válságát éli a koronavírus-járvány miatt a polgári légi közlekedés. Cégek sora vár állami mentőövre, és biztosan lesz olyan, amelyik elvérzik.