szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kamara szerint a multik olcsó importtal árasztják el az üzleteiket ahelyett, hogy a magyar árut tennék a polcokra. Nyomásgyakorlásként délután háromtól részlegesen bezáratnák a renitens boltokat.

Pár hete az agrárminiszter a Hír Tv műsorában beszélt arról, hogy külföldről olcsó dömpingáru jön az országba, ezzel pedig nehéz helyzetbe hozzák a hazai mezőgazdasági termelőket. A Nemzeti Agrárkamara kedden felhívást tett közzé, amelyben az is benne van, hogy szankcionálnák azokat a boltokat, amelyek az olcsóbb importot veszik meg és adják el. Az agrárminiszter egy hete a televíziós műsorban még csak annyit jegyzett meg, hogy vannak eszközeik, hogy kikényszerítsék a szolidaritást a multiktól. A NAK már ki is fejtette, hogy délután három órától azokat az üzleteket, amelyek nem működnek együtt a hazai áruk forgalmazásában, részlegesen bezáratnák úgy, hogy akkortól csak élelmiszereket tehetnék hozzáférhetővé a vásárlók számára, így a többi termék miatt bevételtől esnének el. Erre persze csak javaslatot tehet a testület a kormánynak, az majd elválik, hogy lesz-e ebből valami, vagy fenyegetés marad.

Az agrárkamara külön felhívja a figyelmet a hazai hústermékekre, amelyeket szintén az olcsó külföldi import hozhat nehéz helyzetbe akkor, amikor a járványok miatti korlátozások kedvezőtlenül befolyásolják az értékesítést.

A szezonális hazai gyümölcsök és zöldségek sem fognak túl olcsón a polcokra kerülni, nemsokára jön az eperszezon. A bogyók első körben az üvegházakból kerülnek ki, majd a fóliákból, legvégül, amikor már valamivel olcsóbban is kapható lesz, a szabadföldi szedések ideje jön el. A spanyol, görög és a magyar eper körül szokott kialakulni az első háborúskodás az olcsó külföldi és a drága, de finom magyar termékeket pártolók között. A konfliktus nem újdonság, most az agrárminiszter és a kamara is azért kér nyomatékosan méltányosságot a multiktól, mert a járvány miatt bezárt éttermekbe sem tudnak beszállítani a termelők, de a közétkeztetés megrendelése is megcsappant a távoktatás miatt.

A járványtól függetlenül, már évek óta szeretnék meggyőzni az ágazat képviselői a vásárlókat a hazai termékek vásárlásáról, de eddig úgy tűnik, hogy a kínálat és főként az árak befolyásolják, hogy mit vesznek le gyakrabban a pultokról. A napokban éppen egy árust döngöltek a földbe, amiért a zöldbabot 2800 forintért tette ki a piacon. Gyorsan akadtak szakértők is, akik elmagyarázták a "tudatlan" vevőknek, hogy a zöldbab szezonja még odébb van, aki a drága zöldséget most megtermelte, az vélhetően a drága üvegházában fűtött rá nem keveset. A kommentekből úgy tűnt, hogy ez kevéssé hatotta meg a közönséget, többen inkább a fagyasztott zöldség mellett voksoltak. Végül is addig jó, amíg eldönthetik a fogyasztók, hogy nekik mi fekszik jobban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!