szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Informatikai és kiszervezési hiányosságokat találtak a nyugdíjpénztárnál.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatot végzett az MKB Nyugdíjpénztárnál, a 2015. január 19-től az ellenőrzés végéig tartó időszakot tekintette át.

A jegybank kedden közzétett határozata szerint az ellenőrzések után többek között arra kötelezte a pénztárat, hogy egy általa kötött szerződés költségeit ossza meg az önkéntes és magánnyugdíjpénztári ágazat között, pénzügyi terve készítésekor pedig vegye figyelembe az előre látható kötelezettségeket, és vonatkozó céltartalékokat képezzen.

Az MKB Nyugdíjpénztárnak ezen túl az igazgatótanácsában képviseletet kell biztosítania a magánnyugdíjpénztári ágazatnak, a vezető tisztségviselők számára pedig a továbbiakban nem lehet felmentvényt adni a tevékenységükkel kapcsolatos felelősségükre vonatkozóan.

Az MNB arra is felszólította a pénztárat, hogy az ellenőrző bizottság vizsgálja a jövőben a pénztár gazdálkodásának minden alapvető elemét, az MKB-nek ügyelnie kell a továbbiakban a jogszabályszerű felügyeleti jelentéstételekre, és hogy az éves beszámolókat leltárral támassza alá, illetve hogy a pénztártagság létszámáról azonos adatot mutassanak az adatszolgáltatások és a tagi leltárak.

A jegybank által feltárt hiányosságok teljes listáját az MNB honlapján olvashatja el.

Az MNB összesen 9,5 millió forint bírságot szabott ki az MKB Nyugdíjpénztárra és felszólította a pénztárat, hogy a kitűzött határidőig küszöbölje ki a jogszabálysértéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!