szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Férjével ellentétben a jótékonykodást sem mulasztja el.

Mackenzie Scott, az egykori Mrs. Bezos 68 milliárd dolláros vagyonával megelőzte Európa leggazdagabb asszonyát, a L'Oréal örökösnőjét a Bloomberg dollármilliárdos listáján. Mackenzie Scott férje részvénypakettjének az egynegyedét kapta meg az Amazonban 2019-es válópere során. Egyáltalán nem alaptalanul, hiszen alapító anyja volt a sikeres internetes kereskedő cégnek, amely a koronavírus-járvány idején megsokszorozta forgalmát és profitját - és persze a részvényeinek értékét. Jeff Bezos kapcsán nemrég tudatta a Bloomberg milliárdos indexe, hogy a vagyona meghaladta a 200 milliárd dolláros álomhatárt, exneje most a 12-ik leggazdagabb ember a világon.

1,7 milliárd dollár jótékony célra

Mackenzie Scott azok közé a szupergazdagok közé tartozik, akik úgy érzik: a vagyon kötelezettségekkel is jár a társadalommal szemben. Az ex Mrs. Bezos júliusban közölte, hogy 116 alapítványnak juttat összesen 1,7 milliárd dollárt. Négy alapítvány olyan egyetemeket támogat , amelyeknek a diákjai szinte kizárólag feketék. A Black Lives Matter mozgalom többször is fölvetette, hogy az afroamerikaiak azért is hátrányba kerülnek az Egyesült Államokban, mert nem juthatnak színvonalas oktatáshoz. Barack Obama elnök is úgy tudta elvégezni a Harvard egyetemet, hogy pozitív diszkriminációt alkalmaztak, vagyis figyelembe vették, hogy a feketék csak nehezen juthatnak be a nagy presztizsű egyetemre.

Mackenzie Scott már tavaly jelezte, hogy csatlakozik az amerikai milliárdosoknak ahhoz a kezdeményezéséhez, amely alapján vagyonuk jó részét jótékony célra fordítják. Ezt eredetileg Bill és Melinda Gates találta ki, de csatlakozott Warren Buffett is, aki idős kora ellenére még mindig igen aktív befektető a tőzsdén. Exférje, a világ leggazdagabb embere egyelőre nem írta alá a dollármilliárdosoknak ezt a kezdeményezését - írja ezzel kapcsolatban a CNN portálja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ál-munkaközvetítők próbálnak pénzt kicsalni a Trenkwalder nevében

Ál-munkaközvetítők próbálnak pénzt kicsalni a Trenkwalder nevében

A digitalizáció alapjaiban változtatja meg a könyvelői szakmát

A digitalizáció alapjaiban változtatja meg a könyvelői szakmát

Deutsch állítja, azért akarják kizárni a néppárti frakcióból, mert kritizálni mert

Deutsch állítja, azért akarják kizárni a néppárti frakcióból, mert kritizálni mert