szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Dolomit Kft. gánti bányájából szállítottak zúzottkövet az útépítéshez.

Orbán Viktor apjának, Orbán Győzőnek a bányacége is részt vett az M4-es út építésében, amelyet nemcsak az Európai Unió kritizált, hanem a magyar kormány is túlzottan drágának tartott – mindez a Direkt36 birtokába került dokumentumokból derült ki.

A lap szerint az Orbán-család vállalkozásai úgy jutottak közpénzhez állami beruházások beszállítójaként, hogy a kormányfő évekkel ezelőtt arra kérte az apját, hogy ne vegyen részt állami projektekben.

Még 2015-ben állították le az M4-es építését egy szakaszon, amelyen Simicska Lajos akkori cége, a Közgép is dolgozott. Lázár János egykori Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt mondta többek között az útépítésről, hogy varázslatosak a költségek, „egy kilométer a sík Alföldön 4 milliárd forintba kerül”. Azt is előrevetítette, hogy ellenőrzések lehetnek a beruházásnál.

Ennek az eredményeit nem tették közzé, viszont a Direkt36 kiperelte a projekt részletes dokumentációját. Az iratok szerint a költséges állami projektben Orbán édesapjának cége is részt vett: a Dolomit Kft. gánti bányájából szállítottak zúzottkövet az útépítéshez. Többek közt gánti kőből készült az M4-es aszfaltkeveréke, az út padkája és a leállósáv is.

A lap azt állítja, hogy az Orbán cég építőanyagait szállították az Üllő-Albertirsa, és az Albertirsa-Cegléd közötti szakaszra (az előbbit 52,1 milliárd forintból az Euroaszfalt és a Duna Aszfalt konzorciuma, az utóbbit pedig 20,4 milliárd forintból a Colas építette). Az építkezések dokumentációjában több tucat olyan iratot találtak, amelyen a Dolomit Kft. neve szerepel: többek közt az építkezéshez felhasznált anyagokat bemutató iratokon, a cég saját termékeiről kiadott teljesítménynyilatkozatain és különböző vizsgálati jegyzőkönyveken.

A Dolomit Kft. egyébként meglehetősen jó évet zárt tavaly, 1,8 milliárd forintos nyereséget ért el, ezt pedig a tulajdonosok mind ki is vették osztalékként a vállalkozásból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Gábor hvg360

Titokban akár Orbán apja is kereshet a Budapest–Belgrád vasútvonalon

Tíz évig csak miniszteri engedéllyel lehet megtudni, hogy szállít-e követ a Budapest–Belgrád vasútvonal felújításához például a miniszterelnök apja, és hogy milyen dollárkifizetések történnek a jórészt kínai hitelből épülő beruházás során. A kivitelező konzorcium magyar fele Mészáros Lőrinc érdekeltsége, amely a járvány miatti gazdaságvédelemre hivatkozva is kaphatott pénzt.

Félig autós, félig gyalogos tüntetés jött össze az MTVA előtt

Félig autós, félig gyalogos tüntetés jött össze az MTVA előtt

4000 forintos "büntetést" vezet be a PayPal, Magyarországon üzleti számlák érintettek

4000 forintos "büntetést" vezet be a PayPal, Magyarországon üzleti számlák érintettek

Letiltotta a Twitch az egyik legnépszerűbb magyar gamercsatornát, a TheVR-t

Letiltotta a Twitch az egyik legnépszerűbb magyar gamercsatornát, a TheVR-t