szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A környezetvédők szerint nem kellene támogatni a nem elektromos autók gyártását.

Újabb 3 milliárd eurót biztosít a német kormány az ország autóiparának. Ezzel már 5 milliárd euróra emelkedik az állami támogatás összege, amellyel a gyengélkedő ágazatot próbálja versenyképessé tenni Németország.

Egymilliárd euro jut ebből a csomagból az elektromos autóipar támogatására - hangsúlyozta a berlini kormányszóvivő. Steffen Seibert elmondta-, hogy a kormány "hosszú távú strukturális változást" akar elérni ezzel a támogatással. "Tudjuk, hogy az ágazat nehéz helyzetben van, és ez több százezer ember munkahelyét fenyegeti" - mondta Peter Altmaier gazdasági miniszter.

Korábban Angela Merkel kancellár összehívta az iparág vezetőit és a szakszervezetek képviselőit, hogy tisztázzák a nehéz helyzetet, amelyet elsősorban a pandémia okoz, de nem csak az. A német autóipar versenyképessége csökken, különösen az elektromos autók terén nő a lemaradás. Mi sem mutatja ezt jobban minthogy az amerikai Tesla Berlin környékén építi új, elektromos autókat gyártó üzemét. Ilyen kihívás évtizedek óta nem érte a németek autóiparát.

Franciaország hasonló gondokkal küzd - ott Emmanuel Macron elnök 8 milliárd eurós támogatást nyújtott az autóiparnak.

A környezetvédők tiltakoznak

A Németországban különösen erős zöldek nem örülnek igazán a támogatási csomagnak- amint a Deutsche Welle erről beszámol. Környezetvédők azt kifogásolják, hogy a támogatás késlelteti a gyors áttérést a benzines és dízel járművekről a környezetkímélő autókra. A Bund környezetvédelmi szervezet szerint a hibrid autók támogatása hátráltatja a klímavédelmet, mert a járművek csak részben használnak elektromosságot.

Közben hétfőn jelentették be, hogy 500 millió eurós beruházással a Volkswagen fejleszti pozsonyi gyárát, és a közeljövőben 1 milliárd eurós fejlesztést terveznek Csehországban és Szlovákiában.

A kínai piac a fő vonzerő: a világ legnagyobb autós piaca gyorsan magára talált a koronavírus-járvány után. Ezért a német autóipart akár az anyaországban, akár külföldön elsősorban erre a piacra alapozza a számításait, miközben az európai piacokon stagnálás vagy visszaesés mutatkozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átneveznék a nápolyi stadiont Maradona emlékére

Átneveznék a nápolyi stadiont Maradona emlékére

25 millió forintot adott egy SMA-beteg kisfúnak a magyar válogatott kapusa

25 millió forintot adott egy SMA-beteg kisfúnak a magyar válogatott kapusa

Van, amire jobb egy mesterséges barát, mint a szülő?

Van, amire jobb egy mesterséges barát, mint a szülő?