szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jövő év elején már németországi ipari nagyfogyasztóknak értékesítene gázt a MET Csoport frissen alapított cége. Később villamosenergiát is kínálnak, 2022-től pedig lakossági ügyfeleket is kiszolgálnak. Mindehhez bőséges gáztárolói kapacitást vásároltak csütörtökön.

Nagy gáztároló kapacitást vásárolt a MET Csoport Németországban, amivel a német piacon is megjelenik a magyar gyökerű svájci vállalat. A csoport saját tulajdonában álló MET Germany GmbH nevű német leányvállalata kötött szerződést még csütörtökön a Gas-Union GmbH-val annak gáztároló üzletága megvásárlására – derül ki a cég pénteki közleményéből.

A várhatóan még az idén lezáruló tranzakcióval négy helyszínen összesen 3,4 terrawattóra tárolói kapacitást szereztek, ami támogatja majd a vállalat nagykereskedelmi pozícióit és közvetlen energia-értékesítési tevékenységét is Németországban.

Az október 30-án alakult németországi MET-vállalat 2021 elejétől lépne be a helyi energiapiacra, első körben gázt értékesít ipari nagyfogyasztóknak, majd ezt villamosenergiával is kiegészíti, de nem állnak meg a nagyfogyasztóknál: személyre szabott szolgáltatásokat kínálnak majd közműveknek, kis- és középvállalkozásoknak, 2022 elejétől pedig lakossági ügyfeleknek is – derül ki közleményükből. Az új német MET cég vezérigazgatója Jörg Selbach-Röntgen lesz, aki korábban a Gas-Union GmbH-nál dolgozott vezetőként.

A 2007-ben alapított MET Csoport leányvállalatai révén 14 országban van jelen, 22 nemzetközi kereskedelmi ponton és 25 ország gázpiacán aktív. Tevékenysége kiterjed a földgáz-, az áram- és a kőolajpiacra is, tavaly 11,7 milliárd eurós árbevételt ért el, többek között 50 milliárd köbméter gáz folyt át rajtuk. A cég ötöde tavaly év végétől a Keppel Corporation tulajdonában áll, a többi saját munkatársaié.

A MET Csoportban korábban tulajdonrésze volt több magyar üzletembernek is: Garancsi István, a Market Zrt. tulajdonosa, Nagy György, a Wallis alapítója, illetve a MET-et egykor alapító Mol Nyrt. 2018 májusban adta el tulajdonrészét a menedzsmentnek. A MET a második Orbán-kormány idején azzal ért el több mint 50 milliárd forintos nyereséget, hogy bár a versenytársaknál drágábban árulta a gázt, mégis vele kötött szerződést az állami tulajdonú MVM kereskedőcége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rudolf Péter az SZFE-ről: A megosztottság egyszerűsít

Rudolf Péter az SZFE-ről: A megosztottság egyszerűsít

Hamilton győzelmével ért véget a rémisztő balesettel induló Bahreini Nagydíj

Hamilton győzelmével ért véget a rémisztő balesettel induló Bahreini Nagydíj

Drágábbak lesznek a jövő évi autópálya-matricák

Drágábbak lesznek a jövő évi autópálya-matricák