Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kisebb magánszállásadókról van szó, akiknek azért nem jár a 80 százalékos foglalási visszatérítés, mert nem a "megfelelő" platformon rögzítik vendégeik adatait. Érdekükben már az iparkamara is megkereste az adatszolgáltatási központot felügyelő Magyar Turisztikai Ügynökséget.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

November 10-én jelent meg a kormányrendelet arról, hogy a szállodák nem fogadhatnak turistákat, megszállni csak üzleti, gazdasági vagy oktatási céllal lehet. A szálláshelyadók bevételkiesésének 80 százalékát az állam megtéríti, de csak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) november 8-ig regisztrált foglalásokat veszik figyelembe – hátrányos helyzetbe hozva ezzel a kisebb magánszállásadókat, ők ugyanis adminisztratív okokból nem jogosultak a kártérítésre.

Egy kis, a Dunakanyarban található erdei ház tulajdonosa, aki azt kérte, nevét ne írjuk le, a hvg.hu-nak azt mondta, tele volt novemberre foglalással, ezeket most le kellett mondania, miközben egy fillér kártérítést sem kap. Arról van szó, hogy noha 2020 januárjától neki is jelentenie kell az NTAK-nak vendégei nevét, születési helyét, idejét, állampolgárságukat és a lakóhelyük szerinti irányítószámot, különben elveszíti működési jogát, ehhez magának az NTAK-nak a javaslatára olyan programot használ, amelyben nem tudja a foglalásokat előre rögzíteni, csak a vendégek érkezésekor. „Egyeztettem az NTAK ügyfélszolgálatával, és az ő álláspontjuk a problémára vonatkozólag az, hogy a „csökkentett” mód, amit a kisméretű turisztikai vállalkozások, adószámos magánszemélyek érdekében hoztak létre, szabadon választható. Vagyis a felelősséget a felhasználókra terelik” – panaszolta.

©

A programnak ugyanis, amelyet a szálláshelyadók adatközlésre használnak, van egy normál és egy egyszerűsített, úgynevezett „csökkentett” változata. Utóbbit a kis befogadóképességű kabinoknak, kisházaknak, erdei faházaknak, jurtáknak ajánlja az NTAK, lévén, hogy a magánszállásadók sokszor mellékállásban üzemeltetik a szálláshelyüket, így a központ nem várja el tőlük a mindennapi adatrögzítést. A program normál változatát pedig azok a szálláshelyek használják, ahol nagyobb a vendégforgalom, és szükséges a napi adatbevitel.

Most több tízezer szállásadó maradt hoppon, mert hiába foglaltak náluk akár már hónapokkal korábban előre erre az időszakra, az NTAK rendszerébe az nem került bele, így nekik a kormányrendelet szerint állami visszatérítés sem jár. Azt Guller Zoltánnak, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának tájékoztatójából lehet tudni, hogy novemberre 928 ezer vendégéjszakát rögzítettek ebben a rendszerben, ami után több mint 11 ezer szolgáltató jogosult, összesen csaknem 15 milliárd forintra.

Aláírásgyűjtést indítottak a szállásadók

Pelle Adrián nincs a szerencsések között, neki sem jár állami kártérítés. A hvg.hu-nak azt mondta, három éve, hogy szállásadással foglalkozik, a Mátrában, Mátraszentimrén van egy kisebb pihenőháza, „jellemzően párok vagy kisebb családok szállnak meg, de mindig csak egy, idegen társaságok nem találkoznak”. Hasonlóan a másik megszólalónkhoz, ő is rendre csak akkor rögzíti vendégei adatait az NTAK-rendszerben, amikor azok megérkeznek, ezért most, mint mondta, több százezer forinttól eshet el.

©

Petíciót is indított, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az egyenlőtlenségre.

A kutyasétáltatók petíciója adta az ötletet

– mesélte. A kutyások ugyanis összefogtak, hogy a kijárási korlátozás ellenére este 8 óra után is lehessen kutyát sétáltatni.

A szállásadók petícióját eddig több mint 300-an írták alá, „olyanok, akik kisebb magánszállásokat adnak ki”. Egyikük szerint a jelenlegi szabályozás a nagyobb vállalkozóknak kedvez, és „betesz a kisvállalkozások támogatásának”. Pedig nyáron éppen a magánszállások fejlesztésére hirdette meg a turisztikai ügynökség a Kisfaludy2030 programot, amelyben szobánként egymillió forint állami támogatásra lehetett pályázni. 14 ezer szálláshely-tulajdonos között osztottak szét összesen 60 milliárd forintot. A pénzből jutott Simicska Lajos cégének, a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.-nek, de két fideszes országgyűlési képviselő, Becsó Károly és Becsó Zsolt vállalkozásának is egy hollókői panzióra. A támogatottak között volt Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő badacsonyi panziója is.

Kerestük az NTAK üzemeltetőjét, a turisztikai ügynökséget, hogy megtudjuk, kezdeményezik-e a kormányrendelet módosítását, hogy a kisebb szállásadók se járjanak rosszul. Választ ugyan nem kaptunk, de más forrásból úgy értesültünk, hogy az ügynökségnél rengeteg megkeresést kaptak a magánszállásadóktól ebben a tárgyban, ezért jelenleg „ügyvédek bevonásával dolgoznak” a rendelet pontosításán. Azt, hogy ezzel mikorra végeznek, nem tudni.

Közben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara arról tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy a turizmusért felelős alelnöke, Horváth Vilmos is megkereste a Magyar Turisztikai Ügynökséget, hogy jelezze a diszkriminatív szabályozást, és kérje a támogatás kiterjesztését. Az erről szóló részletszabályok azonban máig nem jelentek meg a Magyar Közlönyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Január 29-én dönthetnek a Szegedi Tudományegyetem átalakításáról

Január 29-én dönthetnek a Szegedi Tudományegyetem átalakításáról

A Budán élők átlagosan 110 ezer forinttal kerestek többet a pestieknél

A Budán élők átlagosan 110 ezer forinttal kerestek többet a pestieknél

Kártérítésként fejenként százezer forintnyi dollárt fizet több amerikai felhasználójának a Facebook

Kártérítésként fejenként százezer forintnyi dollárt fizet több amerikai felhasználójának a Facebook