szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szobánként egymillió forint állami támogatásra lehetett pályázni szálláshely-tulajdonosoknak. A nyertesek között van Simicska Lajos és több fideszes képviselő is.

Kedden kezdődnek a Kisfaludy2030 program utalásai, és a hónap végéig minden jogosult megkapja a fejlesztési támogatást - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A 16 ezer jelentkező közül 14 ezren jogosultak támogatásra. A pályázathoz hasonlóan az elszámolás is egyszerűsített lesz, de tájékoztató videó is segíti az érintetteket - írták.

A május 25-én meghirdetett Kisfaludy2030 szobánként 1 millió forintos fejlesztési támogatást biztosít a legfeljebb 8 szobás szálláshelyek tulajdonosainak. A program keretösszegét korábban 60 milliárd forintban határozták meg. A fejlesztéseket 2020 végéig kell befejezniük a nyerteseknek.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2017-ben indította a Kisfaludy programot, amelynek lényege, hogy 2030-ig 300 milliárd forintot költenek szálláshelyfejlesztésre. Vissza nem térítendő támogatásról van szó, a pénz egyik felét az Európai Unió adja, a másikat az adófizetők állják. A bútorcserétől a napelemig lényegében bármire lehet költeni, akár szauna-, és medenceépítésre is.

Az már korábban kiderült, hogy a program legnagyobb, milliárdos nyertesei kormányközeli tulajdonosi körhöz köthetők. Javarészt ilyen milliárdosok érdekeltségei között osztottak szét például 83 milliárd forintot május végén is, miközben a koronavírus miatt a forgalom összezuhant, az egész szektor máig kormányzati segítségre vár.

Térképre raktuk, hogyan vándoroltak az állami milliárdok a NER-hez a Balatonnál

Térképre tettük, kik, hol, mennyi közpénzt kaptak a Balatonnál hotelfejlesztésre a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy programjából. Az eredmény az lett, hogy összesen 16 hotel tulajdonosának utaltak 43,4 milliárd forintot. És ebben a panzió-, illetve a kikötőfelújításra odaítélt állami milliárdok még benne sincsenek.

Szálloda- és mólófejlesztésre eddig az országban 138 milliárd forintot hagytak jóvá. Ebből – ahogyan azt korábban a Válasz Online megírta – 90 milliárdot, azaz a megítélt források kétharmadát a NER-elit vitte el.

A most megítélt támogatások is szolgáltattak meglepetéssel. Simicska Lajosnak, a Fidesz volt pártpénztárnok a cége, a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt. is nyert 8 millió forintot a pályázaton, de két fideszes országgyűlési képviselő, Becsó Károly és Becsó Zsolt cégének is jutott 4 millió forint egy hollókői panzióra.

Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő badacsonyi panzióját is közpénzből fejleszthetik, ahogy Simicska, ő is 8 millió forintot nyert a pályázaton.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is

Marabu Féknyúz: "A képébe vágtam ennek az Obamának"

Marabu Féknyúz: "A képébe vágtam ennek az Obamának"

Tíz évet börtönt kapott a tizenhét évig Mexikóban bujkáló budai késelő

Tíz évet börtönt kapott a tizenhét évig Mexikóban bujkáló budai késelő