szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Sir James a kontinenst is elhagyja.

3,6 milliárd dolláros fejlesztési programot jelentett be Sir James Dyson, aki azt is tudatta: főhadiszállását áthelyezi Szingapúrba. Mit fejleszt Dyson, aki porszívóival hódította meg a világot? Ezt egyelőre nem közölte, de a Forbes szerint mindenekelőtt akkumulátorok fejlesztése hozhat sok pénzt a konyhára. Az akkumulátorokat eredetileg azokba az elektromos autókba szánták, amelyeket Dyson Elon Musk mintájára akart piacra dobni. A híres brit vállalkozó legkevesebb 600 millió dollárt veszített a saját pénzéből, amikor nem aratott sikert elektromos autója. Így amíg Musk ebből a világ egyik leggazdagabb embere lett, a brit tervező belebukott.

Ezért is próbál új életet kezdeni Szingapúrban, ahol nem fenyegetnek a Brexit kínos következményei, viszont az ázsiai piacok már csaknem teljes gőzzel működnek a járvány leküzdése után.

James Dysonnak még egy indoka van a távozásra: megharagudott Boris Johnson kormányára, mert a járvány korábbi csúcspontján lélegeztetőgépek gyártására tett ajánlatot a közegészségügynek, de elutasították.

Az új terve az elektromos autóhoz tartozó akkumulátor, amellyel Sir James szerint feltöltés nélkül 600 mérföldet tudnak megtenni az autók. Ez jobb eredmény, mint amilyet Elon Musk Teslája produkál. A brit elektromos autó nem is teljesítménye, hanem az ára miatt bukott meg: nem tudták 200 ezer dollár alá szorítani a költségeket. Ennyit pedig nagyon kevesen fizetnek ki autóért a világon.

Miért megy Ázsiába Sir James?

A dúsgazdag vállalkozót gyakran érte bírálat a múltban amiatt, hogy a Brexit-kampányt elszántan támogatta miközben ő maga szépen elhagyja Nagy-Britanniát. Miért megy Szingapúrba? Mert ott lehet eladni – különösen azóta, hogy megalakult a 15 tagú ázsiai szabadkereskedelmi övezet, amelyben olyan országok vesznek részt, mint Kína, Japán, Dél-Korea vagy Indonézia, vagyis ez a világ legnagyobb piaca.

Sir James Dyson magánvagyonát a Forbes 6 milliárd dollárra becsüli. Hogy akarja ezt tovább gyarapítani? A jól értesült lap szerint a brit vállalkozó a környezetvédelemben kíván majd elsősorban nyomulni például azzal, hogy környezetkímélő intelligens kukarendszereket hoz létre. Ezenkívül újszerű feltöltőállomásokat akar rendszerbe állítani az elektromos autózás elősegítésére vidéken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A cseh parlamentben kitört a balhé, amikor a szükségállapot hosszabbításáról tárgyaltak

A cseh parlamentben kitört a balhé, amikor a szükségállapot hosszabbításáról tárgyaltak

Orosz szerverekhez kapcsolódó kémprogramot találtak brit iskolásoknak adott laptopokon

Orosz szerverekhez kapcsolódó kémprogramot találtak brit iskolásoknak adott laptopokon

Évi 61 százalékos profitrátával Rogán Cecília könnyen viccel

Évi 61 százalékos profitrátával Rogán Cecília könnyen viccel