szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

4,1 milliárd forint értékű beruházásról van szó, amely Szijjártó Péter szerint 2100 munkahelyet "véd meg".

A kormány 1,8 milliárd forinttal támogatja a szombathelyi TDK Hungary Components Kft. 4,1 milliárd forint értékű beruházását, amellyel 2100 munkahelyet védenek meg – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a helyszínen.

Szijjártó Péter szerint a japán TDK számos elektronikai terméke világpiaci vezető pozícióban van, a csoport egyik legjelentősebb európai fejlesztő és gyártóközpontja pedig Szombathelyen található. "A megyeszékhelyen olyan modern okosautós alkalmazásokat fejlesztenek és dolgoznak ki, mint a sávelhagyásra figyelmeztetés, a táblafelismerés, vagy a kulcsnélküli nyitás és zárás" – mondta a miniszrer, majd hozzátetette: ezekkel a TDK a modern autóipar igényeit tudja kiszolgálni.

A beruházás részeként új gyártósort hoznak létre és a régit is fejlesztik, hogy az új elektromos és hibrid autók elektronikai termékigényeit kielégítsék. Ezzel újabb modern ipari kapacitás jön létre.

Szijjártó szerint autóipar a magyar gazdaság zászlóshajója, teljesítménye 2019-ben 9500 milliárd forint volt, két és félszerese a 2010-es adatnak. Az autóipar egyharmadát teszi ki az ipari kibocsátásnak, Magyarország gazdaságának a gerincoszlopát jelenti.

A japán tulajdonosi háttérrel rendelkező TDK csoport világszerte 23 országban termel, és több miat százezer embert foglalkoztat. Magyarországon 180 japán vállalat 30 ezer embernek ad munkát és Japán a nyolcadik legnagyobb külföldi beruházó az országban. Az idei év első kilenc hónapjában 25 százalékkal nőtt a Japánba irányuló magyar export.

A nyilvános céginformációs adatok szerint a 2019. április 1-jétől 2020. március 31-ig tartó üzleti évben 80,4 milliárd forint volt a vállalat nettó árbevétele, amely 8,2 milliárd forinttal kevesebb az előző üzleti év adatánál. Az exportból származó bevétele 74,5 milliárd forint volt, 8,2 milliárddal kevesebb, mint az előző évben. Az adózás után veszteség 3,8 milliárd forint volt, míg az előző üzleti évben 92,7 millió forintot mutatott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghosszabbíthatják a meggyilkolt Szilágyi István fiának letartóztatását

Meghosszabbíthatják a meggyilkolt Szilágyi István fiának letartóztatását

Nagyszabású Star Wars-játék készül, ezúttal a Ubisoftnál

Nagyszabású Star Wars-játék készül, ezúttal a Ubisoftnál

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás