szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

60 milliárd forintról 23 milliárdra esett az Erste adózás utáni nyeresége egy év alatt, a banknál összességében úgy látják, rosszabb volt az év, mint amire 2020 januárjában számítottak, de jobb, mint amitől a járvány első heteiben féltek. A vállalatok sokkal kevesebb hitelt vettek fel, a lakossági hitelezés a babaváró hitel miatt csak minimálisan esett vissza. A bank vezetői arról is beszéltek, remélik, hogy a járványügyi szigorítás alatt a bankfiókok nyitva tarthatnak.

22,95 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el az Erste 2020-ban – mutatta be a cég eredményeit Jelasity Radován elnök-vezérigazgató. Ez jelentős csökkenés a 2019-es 60,4 milliárd forinthoz képest, de máris jobbnak tűnik a helyzet, ha hozzátesszük: a működési eredmény minimálisan még nőtt is, 78,7 milliárd forintról 79,6 milliárdra, de a járvány negatív hatásainak kezelésére tartalékot képeztek, a pénzügyi eszközök értékvesztése között számolják el a kockázati költségként elkülönített 27,4 milliárd forintot.

A vállalatok sokkal kevesebb új hitelt vettek fel, a 2019-es 244 helyett csak 170 milliárdnyit (ez 31 százalékos zuhanás), a lakossági hitelek kihelyezése viszont csak minimálisan, 3 százalékkal csökkent. A hitelállomány ennek ellenére 12,6 százalékkal nőtt, ennek a fő oka az, hogy a moratórium miatt kevesebbet kellett visszafizetni.

A bank arra számít, hogy idén tovább nőhet a nem teljesítő hitelek aránya, ahogy a hitelmoratórium véget ér, a mostani szabály szerint július 1-jén.

Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője ezt úgy foglalta össze:

„rosszabb eredményt értünk el, mint amit 2020 januárjában gondoltunk, de jobbat, mint amit márciusban gondoltunk”.

Azt, hogy mi történt a hitelezésben tavaly, Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese mutatta be részletesen.

  • A lakossági hitelezésben a 3 százalékos csökkenés úgy jött ki, hogy az első negyedévben 83 százalékos növekedést mértek, az az utáni három negyedévben 30, 37, és 20 százalékos visszaesés jött.
  • A babaváró hitel azonban ezt kompenzálta: 33 százalékos volt a növekedés 2019-hez képest, az összes fogyasztási hitel több mint fele ez a hitel volt.
  • A jelzáloghiteleknél 11 százalékos növekedést mértek, csak a második negyedévben volt minimális visszaesés,
  • a 31 százalékos esés pedig mutatja, hogy a járvány és a válság a céges hitelfelvételre volt komoly negatív hatással.

Mivel a sajtótájékoztató közben jelentette be a kormány a március 8-tól érvényes lezárásokat, az Erste vezetői is megkapták a kérdést, mi változás jöhet a bankok működésében, főleg a nyitvatartással. A részletszabályokat a bankvezetők sem ismerik – erről annyit mondtak, ők is csak azt látják egyelőre, amit az újságok megírtak –, de azt elmondták: nagyon remélik, hogy nyitva maradhatnak a bankok, az az eddigi lezárások alatt is bebizonyosodott, hogy szükség van a bankfiókok működtetésére, akkor is, ha szigorúbb járványügyi szabályok mellett kell dolgozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Erste-vezér: "Kaptunk egy gólt, de meg fogjuk nyerni a meccset"

17 milliárd forintot tett félre az Erste kockázati költségként az első félévben, így majdnem nullára csökkent a bank eredménye. De úgy számolnak: már javul a helyzet, és az év hátralévő részében nem lesznek már jelentős kockázati költségek.

Ha már mindene megvan, akár házat is rendelhet az Aliexpressről

Ha már mindene megvan, akár házat is rendelhet az Aliexpressről

Szembefutott a vonattal egy indiai férfi, hogy megmentse a sínekre zuhant gyermeket – videó

Szembefutott a vonattal egy indiai férfi, hogy megmentse a sínekre zuhant gyermeket – videó

Korábban megfogadta, hogy nem lesz több corgija, most mégis két kutyakölyköt kapott fiától II. Erzsébet királynő

Korábban megfogadta, hogy nem lesz több corgija, most mégis két kutyakölyköt kapott fiától II. Erzsébet királynő