szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

De mivel a Pfizer amerikai cég, ezért a helyi média csak a német BioNTechet említi.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Németországban működő BioNTech török elnökével (ennek a cégnek az alelnöke a magyar Karikó Katalin) szerdán egyeztetett virtuálisan Sanghaj vezetője, Li Csiang, aki nem mellesleg az országot irányító Politikai Bizottságnak is tagja.

A tárgyalások még tavaly októberben kezdődtek a BioNTech és a sanghaji vezetés között. Most már olyan fázisba jutott a fejlesztés, hogy hamarosan sor kerülhet a vakcina engedélyezésére Kínában, sőt, a tömeggyártása előkészületei is jól haladnak – értesült a Global Times, amely szerint ehhez már csak a jogi procedúra lezárására van szükség, minden más feltétel adott.

A két fél közötti szerződés szerint Sanghajból első lépésben külföldre szállítanak 100 millió adag oltóanyagot, majd pedig a Fosun gyógyszergyár megkezdi a hazai értékesítést.

Kínában jelenleg ötféle vakcina van forgalomban, de a BioNTech–Fosun az első, melyet nemzetközi kooperációval állítottak elő, ráadásul az első az országban, amely az RNS-technológiát használja. A Global Times beszámol arról, hogy a vakcinát sok más országban már felhasználták, de arról nem tesz említést, hogy az a német BioNTech és az amerikai Pfizer közös fejlesztésének eredménye. Az amerikai Pfizer neve nem is szerepel a cikkben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!