Görgey Gábor kultuszminiszter a Nemzeti Színház ügyével - a pályáztatás nélküli igazgatói kinevezéssel - kapcsolatban őt ért támadásokra azzal válaszolt: életével, életművével, írásaival ő már bizonyította, hogy meggyőződéses demokrata. Ezt két legutóbbi interjújának címe - a minisztertől vett idézet - is hangsúlyozza. Csakhogy.

A július 4-i Népszabadság és az aznap megjelent Magyar Narancs interjúiban a miniszter úgy folytatja, ha már demokrata, megtehet ezt-azt: "Akkor is az maradok, ha - élve a pillanatnyi kényszerhelyzettel - jogszerűen kinevezek valakit, mert így praktikus" - nyilatkozza a Népszabadságnak.  "...mégis, azért döntöttem a kinevezés mellett, mert időt akartam nyerni. Nyilatkoztam is, hogy nem akarok ebből gyakorlatot csinálni, de így minimum egy évet nyerhetünk..." - érvelt a Magyar Narancsnak. Ezt a kijelentés érvényét csorbító de miatt máshogy érteni logikai képtelenség, mint: nem akarok ebből gyakorlatot csinálni; csak akkor élek ezzel a lehetőséggel - akkor viszont igen -, ha úgy látom jónak. Fából vaskarika: Görgey saját bevallása szerint emberi és közírói hitele okán megtehet bizonyos lépéseket, amelyekről maga is elfogadja, hogy a kisökörnek nem szabad, csak Jupiternek.
Görgey mindkét interjúban kifejti: a Nemzeti Színház élére azért nevezte ki pályáztatás nélkül Huszti Pétert, mert sürgette őt az idő, és nem akart átmeneti megoldást választani. Azt a Husztit, akinek rátermettségéről nem csupán annyit állít, hogy szerinte ez "jellemző" Husztira, hanem tudni véli, hogy a szakma is így ítéli meg a végül kellemetlen helyzetbe került művészt. "Ha már korrigálásra kényszerültem, tessék várni" - csillapítja le ezek után a miniszter a Népszabadságban azokat a hőzöngőket, akiknek nem elég, hogy demokrata, de azt is elvárják tőle, hogy a demokrácia játékszabályai szerint lépjen.
Az önmagát Klebelsberg Kúnóval és  Eötvös Józseffel együtt emlegető Görgeyről nem csak az idézett interjúkból derül ki, milyen érvrendszerrel menti fel magát a kevéssé demokratikus lépések ódiuma alól. Talán az árulja el a legtöbbet, amit Rádai Eszternek nyilatkozott az Élet és Irodalom egyik májusi számában, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) körül kirobbant vitában. A könyvszakmát megmozgató ügyben a könyvheti zsűri - amelynek Görgey volt az elnöke - sokak szerint nem épp demokratikus módon tette fel a könyvhétre megjelenő könyvek listájára Debreczeni József Orbán-könyvét. Görgey, aki az ominózus szavazásról csak közvetve értesült, frissen kinevezett miniszterként így foglalta össze a tanulságokat:  "Közben a helyzet is nagyot változott, Orbán Viktoré is, meg az enyém is. Ebben a helyzetben miért ne lehetnék én - aki négy éven át támadtam őt - ma kicsit nagyvonalú és toleráns, miért ne gyakorolhatnám azt az erényt, amely belőle és a hatalom többi gyakorlójából az elmúlt négy évben annyira hiányzott." Csak azt tévesztette  szem elől, hogy nagyvonalúsága és toleranciája nem a saját, hanem egy szakma kontójára ment.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Küszöbön az idő, amikor a bankkártyánk okosabban fog vásárolni nálunk

Küszöbön az idő, amikor a bankkártyánk okosabban fog vásárolni nálunk

Index: Debrecenbe költöztethetik a természettudományi múzeumot

Index: Debrecenbe költöztethetik a természettudományi múzeumot

25 éve halt meg Antall József, a rendszerváltás miniszterelnöke - fotók

25 éve halt meg Antall József, a rendszerváltás miniszterelnöke - fotók

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát

Orbán annyi pénzt osztott szét a multik között, mint még soha

Orbán annyi pénzt osztott szét a multik között, mint még soha