A jelek szerint a Fonó egyelőre nem zár be, mert a budapesti folk-jazz centrumnak mentőövet dobott a főváros és a minisztérium, a tűzoltásszerű segély azonban nem lehet megoldás. Magyarországon a kultúrafinanszírozás rendszerét irodalmárok, zenészek, színháziak egyként bírálják: konzervál avítt formákat és nem ismeri fel a létrejövő újakat, fenntartja az osztogatás és a kijárás rossz tradícióit.

Egyes projektjeihez eddig is kapott kisebb-nagyobb állami pénzeket (az Utolsó óra program a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatása mellett készült), de a Fonó arra tett kísérletet, hogy bevételeiből megéljen. Hiába azonban a nekibuzdulás, a magyar gazdaság jelenlegi feltételei és a magánmecenatúra állapotai mellett illúziónak bizonyult, hogy piaci viszonyok között életben tudjon maradni.
A Fonó a helyét keresi a rendszerben. A közművelődés funkcióit már nem csak azok az intézmények és formák látják el, amelyek ezidáig, hiszen maga a művelődés, kultúrafogyasztás is megváltozott. Miközben a művelődési ház rendszer haláltusájának vagyunk tanúi, a klasszikus művház funkcióját ma már sok más tölti be alternatív szórakozóhelyektől akár az interneten működő helyekig. Nem arról van tehát szó, vonják le sokan a következtetést, hogy magánvállalkozásokat kellene közpénzzel segíteni, hanem arról, át kellene strukturálni a kultúrafinanszírozást és újragondolni az itézményrendszert.
Az irodalmárok között feltámadt a vita, miért kapnak évről-évre ugyanazok a folyóiratok milliós támogatásokat a Nemzeti Kulturális Alapprogramtól (NKA), miközben szinte észrevehetetlen a tevékenységük, az irodalom műhelyei máshol vannak, s az "irodalomfogyasztás" is kezd elszakadni a hagyományos folyóiratkultúrától. A vezető irodalmi portálon aztán már a könyvtámogatás, a könyvtári rendszer és az "olvasástámogatás" rendszeréről folytatódott a vita, s a konzekvencia e pillanatban az, hogy a pénz (az a kevéske, amelyet a könyvpiacból jövő adóbevételek mellett az állam visszaforgat a könyvkiadásba) olyan struktúrákat konzervált, amelyeket az élet időközben meghaladott.
Hasonlóan áll a színháziak helyzete is: nagyon is piaci igényeket kiszolgáló (sokszor azok alá menő) színházakat támogat az állam, miközben progresszív társulatok szorulnak a hivatalos struktúra margójára. A komolyzenére koncentráló, egyedül azt értékként kezelő finanszírozási rendszerben a peremvidékre került jazz-muzsikusok, értékorientált könnyűzenészek, folkmuzsikusok keresik a helyüket és a forrásokat.
Követi-e a támogatás rendszere a kultúrateremtés és -fogyasztás megváltozott módjait? - tehetné fel magának a kérdést a minisztérium és az NKA. Érzékeny-e a kulturális élet mozgásaira, ismeri-e a kultúracsináló szereplőket? Vagy továbbra is fenntart megkövült struktúrákat és osztogat, ha valakik jól lobbiznak egy-egy ügyért, és az adott politikai kurzus is éppen kultúrával szeretne reprezentálni?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Másfél év alatt 200 ezer dollárt hozott össze a 12 éves vállalkozó

Másfél év alatt 200 ezer dollárt hozott össze a 12 éves vállalkozó

Toplista: ezek az autók produkálják a legkevesebb motorhibát

Toplista: ezek az autók produkálják a legkevesebb motorhibát

Megint tüntetnek, rendőrökkel dulakodnak a sárgamellényesek

Megint tüntetnek, rendőrökkel dulakodnak a sárgamellényesek

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene

BKK: a vasárnapi tüntetés miatt több busz és villamos közlekedése is megváltozik

BKK: a vasárnapi tüntetés miatt több busz és villamos közlekedése is megváltozik