A comics-hősök sokfélék. Elképesztő mennyiségben, színben és alakzatban találhatók a füzetekben. Ám általában nem emberi lények. Ha egy képregényben mégis embert ábrázolnak, az még ma is a legtöbbször fehér férfi.

A Wired cikkében áttekinti a "nem fehér férfiak" reprezentációját a műfajon belül. A San Diegóban zajló Comic-con tanácskozás e témába vágó előadóira, illetve a popkultúra néhány Egyesült Államokbeli kutatójára hivatkozva állítja: az amerikai képregénykészítők számára még mindig sikamlós terep a nők, illetve a különböző etnikai csoportok ábrázolása a történetekben. Nemcsak a szuperhősök, Superman, Spiderman és Batman fehérek, hanem a környezetükben sem igen fordul elő fekete vagy ázsiai. Tegyük hozzá: ez csak a mainstream képregényben van így, az undergroundban minden és mindenki megtalálható, bár az alkotók gyakran fütyülnek a politikai korrektség szempontjaira. (Még jó, hogy a Wired analízise nem terjed ki például a japán manga irányzataira, amelyek teljességgel levetik magukról ezeket a szempontokat.)
A műfaj a formanyelvéből adódóan szimplifikál, mégis, a második világháború előtti klasszikus amerikai képregényben a hős fehér, s teljesen hiányoznak a feketék. Ha fel is tűntek, többnyire primitív, agresszív karaktereket formáltak belőlük. Még az ártatlan Mikiegér sorozatokban is legfeljebb kannibálokként, túlkarikírozottan ábrázoltattak afro-amerikaiakat. Miki oldalán ugyan ott áll Minnie, de a klasszikus comics-ban a nőknek sem sokkal jobb a helyzetük. Kezdetektől voltak szuperhősnők, de - az amúgy fehér - Catwoman, Wonderwoman, vagy Invisible Girl "szuper-mivolta" is inkább szexi megjelenésében domborodik ki. A nők gyakran kerülnek mazochisztikus helyzetekbe (megkötözés, megalázás), s a comics gyakran ábrázolja őket az agresszióba fojtott szexualitás helyzeteiben. Minthogy azonban ők győzelemre predesztinált szuperhősnők, az alávetettségből a sztori végére általában happy end, vagyis diadal lesz, de sokszor testük, saját szexusuk a fő fegyver.
Áttörést a '60-as, '70-es évek hoztak: 1968-ban Charlie Schultz beilleszti a Peanuts-sorozat szereplői közé az első fekete kisfiút. Az első színesbőrű szuperhős, Black Panther 1966-ban tűnik fel az egyik comics-nagyiparosnál, a Marvel kiadónál (neve éppenséggel azonos az amerikai feketék kőkemény polgárjogi mozgalmának elnevezésével). A mérleg - ami a héroszokat illeti - lassan helyrebillen, Blade és a nálunk is jól ismert Spawn is fekete. Ahogy a képregényműfaj is szerteágazó lett, ma a kisebbségek reprezentációja is kezd sokszínűvé válni, független amerikai kiadóknál van latin hős is, sőt, a szexuális kisebbségek is megjelennek hősi szerepben. Sokszor azonban annak terhét hurcolják, hogy egymaguk "állnak helyt" csoportjuk helyett, önmagukban kénytelenek repzentálni egész társadalmi rétegeket.
Ezzel a feladattal pedig még egy szuperhős is nehezen birkózik meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Külföldön is tüntetnek: „Lebontjuk Orbánországot és építünk olyat, ahova érdemes lesz hazajönni?”

Külföldön is tüntetnek: „Lebontjuk Orbánországot és építünk olyat, ahova érdemes lesz hazajönni?”

Helyenként mínusz 10 foknál is hidegebb lehet

Helyenként mínusz 10 foknál is hidegebb lehet

Hó borítja az országot, a rendőrség és a katasztrófavédelem is óvatosságra int

Hó borítja az országot, a rendőrség és a katasztrófavédelem is óvatosságra int

Révész Sándor: Vértanúk – csere!

Révész Sándor: Vértanúk – csere!

Mécsesekkel és egy szívszorító levéllel búcsúztak a 74-es troli törzsutasától, Eta nénitől

Mécsesekkel és egy szívszorító levéllel búcsúztak a 74-es troli törzsutasától, Eta nénitől

Először jelent meg a Népszava mellékleteként a Vasárnapi Hírek

Először jelent meg a Népszava mellékleteként a Vasárnapi Hírek