Tetszett a cikk?

Petőfi Sándor szobrát avatta fel szerdán Pekingben Medgyessy Péter miniszterelnök és Szun Csia-cseng kínai kulturális miniszter a Lu Hszün irodalmi múzeumban.

A múzeum kertjében álló mellszobor - Vígh Tamás szobrászművész alkotásának - leleplezése után a magyar kormányfő megtekintette a múzeum magyar vonatkozású tárlóit - köztük a kínai Petőfi-fordításokat és -ábrázolásokat, majd találkozott Magyarországgal szoros kapcsolatokat ápoló kínai személyiségekkel, köztük Hszing Van-senggel, Petőfi kínai fordítójával.
Petőfi Sándor az egyik legismertebb külföldi költő Kínában. A mai fiatal és a középkorú nemzedék tagjai körében alig akadnak olyanok, akik ne ismernék Szabadság, szerelem című versét, amely Kínában középiskolai tananyag lett. A világirodalom nagyjai között tartják számon Kínában Petőfit, Heine, Puskin és Shelley társaságában. Kína a világ egyetlen országa, amelynek nyelvére lefordították a magyar polgári forradalom és szabadságharc népvezér-költőjének minden leírt sorát. Újabb kori népszerűsítésében kiemelkedő szerepet játszik a valaha Magyarországon tanult Hszing Van-seng pekingi professzor, aki életműveként 1998-ban hat kötetben megjelentette Petőfi összes művét.
Kínai részről elhangzott, hogy Petőfi népi kötődésű és hazafias költeményei nagy hatást gyakoroltak a korabali kínai forradalmi ifjúságra. Szun Csia-cseng kínai kulturális miniszter emlékeztetett arra, hogy Lu Hszün, aki 1932-ben publikálta első Petőfi-elemzéseit, "a világ ritka gyönyürűségének" nevezte Petőfi költészetét. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!