A Budapesti Őszi Fesztiválnak, a kortárs művészetek seregszemléjének idén Kovalik Balázs, az operarendezés fenegyereke a művészeti vezetője. Sokszínű kiállítások, komolyzenei- és jazz-koncertek, színházi- és táncelőadások várják a nézőket, s Budapest vendégei lesznek a kortárs művészet legjelentősebb előadói szerte a világból.

2004. október 15 - 24.

A Budapesti Őszi Fesztivál a kortárs művészetek legrangosabb magyarországi seregszemléje: kiállítások, komolyzenei- és jazz-koncertek, színházi- és táncelőadások mellett szakmai programok is várják az érdeklődőket. A fesztiválnak idén Kovalik Balázs, az operarendezés fenegyereke a művészeti vezetője. A BÖF hagyományainak megfelelően teret ad kisebb fesztiváloknak: két napos Folyóirat Fesztivál lesz a Ráday utcában, a Kossuth-díjas Amadinda együttes vezetésével pedig háromestés Ütőhangszeres Fesztivál az Új Színházban. Fiatal előadóművészek a város egyik közkedvelt szórakozóhelyén, a Kultiplexben adnak majd kortárs-zenei koncerteket a Plexikoncertek című programsorozat keretében. A Zeneakadémia kapui is kinyílnak a nagyközönség előtt, ahol performance-koncerteken ismerkedhet meg a közönség a legfiatalabb zeneszerző-generáció művészetével. Érdekes színfoltnak ígérkezik a Svédületes! programsorozat, mely gyerekszínházi előadásoktól koncertekig számos területen mutatja be a mai svéd művészetet.

A fentiek mellett az idén Budapest vendégei lesznek a kortárs művészet legjelentősebb előadói szerte a világból. (Képünkön: Olga Neuwirth és Roberto Paci Daló.)

Tánc

A világ talán legjelentősebb kortárs táncműhelye, az izraeli Batsheva Dance Company mutatkozik be rögtön a fesztivál nyitónapján. Másnap az ugyancsak világhírű japán Saburo Teshigawara szólóestje kínál felejthetetlen élményt a tánc szerelmeseinek. A svájci táncfenomén, Philippe Saire és társulata prűdnek semmiképp nem nevezhető előadása mellett meg kell említeni a kortárs magyar tánc egyik legígéretesebb tehetsége, Gergye Krisztián megdöbbentő erejű produkcióját, KÍNOS! címmel.

Képzőművészet

Számos kiállítás nyílik a Fesztivál ideje alatt. A legnagyobb feltűnést valószínűleg a tavaly meghirdetett és idén megvalósuló PONT:ITT:MOST címet viselő köztéri szobor-kiállítás kelti majd: a város különböző pontjain szokatlan szobrok, szoborcsoportok fogják feldobni köztereink kopott hétköznapiságát. A romos állapotban lévő Átrium mozi belső terét alakítja majd át egy hét erejéig a Cinemascope finn-amerikai audio-vizuális csapata. Mindezen kívül három magyar képzőművésznek, Árkossy Istvánnak, Jelenczki Istvánnak és Nyári Istvánnak nyílik kiállítása a fesztivál ideje alatt.

Színház

Magyarország két legvadabb és legeredetibb színházi együttese lép fel az idei programsorozat keretében. Pintér Béla társulatának családi erőszakról szóló darabja mellett a Krétakör társulat a kortárs költészet egyik legtehetségesebb alakja, Térey János ironikus Wagner-parafrázisát, A Nibelung lakópark című művét viszi színpadra. Ez utóbbi megdöbbentő helyszínen, a háborús bunkerként funkcionáló Sziklakórházban kerül színre. Magyarországra látogat ezen kívül a lengyel kortárs színház egyik legeredetibb társulata, a Teatr Modejska, akik Tarkovszkij Sztalker című filmjének sajátos feldolgozását mutatják be a budapesti közönségnek egy romos gyárépületben.

Zene

Mint minden évben, idén is a kortárs komolyzene illetve jazz kapja a legnagyobb hangsúlyt a Fesztiválon. Budapestre látogat Sylvia Nopper, a kortárs-zene egyik legavatottabb énekesnője, aki három svájci zeneszerző kompozícióját ismerteti meg a hallgatósággal. Reinbert de Leeuw, a neves holland komponista-karmester, holland szerzők és Ligeti György darabjait hozza magával. Olga Neuwirth osztrák zeneszerzőnő Roberto Paci Dalò olasz vizuális művésszel közös produkciója a Fesztivál egyik legizgalmasabb előadása, ahogy a Klangforum Wien és a francia IRCAM Zenei Laboratórium közös előadása is. Ugyancsak kuriózumnak számít Michael van der Aa holland zeneszerző elektroakusztikus eszközöket is alkalmazó kamaraoperájának magyarországi bemutatója.

A zenei programok közül mindenképpen meg kell említeni a műfajilag besorolhatatlan finn Mieskuoro Huutajat (Üvöltő emberek) fellépését. A férfikarnak álcázott együttes a világ talán leghangosabb zenei együttese, egyedülálló produkciójuk zeneként értelmezi az emberi (olykor állati) üvöltést.

A Fesztivál jazz-kínálatából megemlítendő az Európa vezető progresszív jazz-zenekarai közt számon tartott Vienna Art Orchestra, valamint a New York-i underground jazz egyik legfrissebb sztáregyüttese, a Sex Mob.ÍzelítőülPintér Béla és Társulata: A Sütemények királynője

Alkoholista apa, tehetetlen anya, szellemi fogyatékos nagybácsi, gonosz kisfiúk, összevert tanító. És a főszereplő, az áldozat, az iskolás kislány, aki rémülten figyeli mindazt, ami körülveszi őt. Düh, kétségbeesés, reménytelenség. Az őszi fesztiválon bemutatásra kerülő produkció része egy hosszabb munkafolyamatnak, mely a „Hétköznapok misztériuma” címet viseli. A cél egy olyan színpadi világ megteremtése, melyben a mindennapok ösztönös gesztusai sajátos szertartássá válnak.

Szkéné Színház, október 20-21, 19:00

Italia anno zero

Európa manapság egyik legfoglalkoztatottabb zeneszerzőnője, Olga Neuwirth egy olasz zeneszerző-látványművésszel Roberto Paci Daló-val együtt Pasolini, Gramsci és Leopardi szövegek felhasználásával készít új darabot, mely a Wien Modern fesztivállal koprodukcióban a Velencei Biennálé után a Budapesti Őszi Fesztiválon lesz látható.

Vasúttörténeti Park, október 23., 20:00

Klangforum Wien

A világhírű Klangforum Wien lesz október 22-én a Budapesti Őszi Fesztivál vendége. A zenekar valójában egy demokratikus fórum 24-tagú alapgárdával, ahol minden egyes zenésznek beleszólása van a fontosabb művészi döntésekbe. Az együttes fő elve, hogy a közös munkában az előadók, karmesterek és zeneszerzők egyenrangúak legyenek. Brice Pauset angol zeneszerző egyedi akusztikai megoldásokat alkalmazó, négy külön színpadra készült Anima Mundi alcímet viselő III. szimfóniáját a magyar közönség a berlini világpremier után egy héttel ismerheti meg az előadásukban.

Mafilm III-IV-es Stúdió, október 22., 19:30

Cie Philippe Saire (CH): [ob]seen

Philippe Saire rendező, koreográfus 1986-ban, Lausanne-ban alapított, mai is a svájci városban működő társulatával a modern táncművészet sokarcúságának bemutatásán dolgozik. Az együttes a hagyományos táncszínpad mellett a legkülönösebb helyszíneken, így galériákban, múzeumokban, ipari csarnokban, a nyílt utcán játssza előadásait. Szokatlan, összművészeti szellemű, fanyar humorú alkotásait Kolumbiától Dél-Afrikán át Dél-Koreáig számos rangos fesztivál közönsége hökkenhette már végig. Táncosai gátlások nélkül tárulkoznak fel előttünk, merülnek el egymásban – merész játékukhoz kiemelkedő szakmai tudás, sugárzó személyes varázs társul.

Rendező, koreográfus: Philippe Saire

Mafilm III-IV-es Stúdió, október 19-20., 20.00Bővebben...

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A nyári húsvét még a Brexitet is enyhíti

A nyári húsvét még a Brexitet is enyhíti

Családi dráma Forráskúton

Családi dráma Forráskúton

Szír katonákat ölt az Iszlám Állam

Szír katonákat ölt az Iszlám Állam

Változás jön a Chrome-ba: az inkognitó mód tényleg inkognitó lesz

Változás jön a Chrome-ba: az inkognitó mód tényleg inkognitó lesz

Újra bajnok a Juve

Újra bajnok a Juve

Áder János részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i áldozatok családtagjainak

Áder János részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i áldozatok családtagjainak