szerző:
hvg.hu

E heti ajánlatunkban ott A belső tenger, egy film, amely a halálhoz való jog problémájával foglakozik. Utazó metró-kiállítást láthatunk Art Spiegelman Maus című képregényéből. Idén második alkalommal lesz blues fesztivál Budapesten, a Millenárison pedig punk-színház látható. Programajánlatok a hvg.hu-tól!

Film
A belső tenger

A belső tenger a kegyes halál, a halálhoz való jog rendkívül összetett problémájával foglalkozik. A film megtörtént esetet dolgoz fel. A történetben szereplő Ramon Sampedro évekig küzdött azért, hogy méltósággal halhasson meg. A film 2004-ben Velencei Filmfesztiválon a szakmai zsűri fődíját nyerte el, az Európai Filmakadémia 2004 december 11-i gáláján Barcelonában a legjobb rendező és a legjobb színész (Javier Bardem) díját érdemelte ki. Alejandro Amenábar filmjét nevezte Spanyolország a 2005-ös Oscar-díjra is.

Színes feliratos spanyol-francia-olasz dráma, 125 perc, 2004
Rendező: Alejandro Amenábar
Szereplők: Javier Bardem, Belén Rueda, Lola Duenas

Le a fejjel!

A Le a fejjel! igazi korhű jelmezes, díszletes, kosztümös vígjáték, mely valamikor a sötét és titokzatos középkorban játszódik. Förtelmes járványok, kínvallatás és boszorkányperek, szerzetesek, alkimisták, csillagjósok, nemes és kevésbé nemes lovagok, álruhás király és pimasz trónbitorlók korában. Ha létezett volna irónia a XIII. században, Anonymus is ezt a sztorit írta volna meg Gestájában - mondják az alkotók, Tímár Péter rendező és Szekér András író, aki eredetileg színdarabnak álmodta meg történetét.

Színes magyar játékfilm, 90 perc, 2004
Rendező: Tímár Péter
Szereplők: Gálvölgyi János, Bajor Imre, Hernádi Judit, Fullajtár Andrea, Kamarás Iván, Garas Dezső

Színház
Bangkoki punkok

Zenés punk-parabola két részben. A Bangkoki punkok arra a kérdésre keres válaszokat, hogy vajon létezhet-e még a harmadik évezred hajnalán egészséges szembenállás, lázadás, hogyan amortizálódott tovább a „minden egész eltörött” alapélménye, mi lesz a szellem embereivel, a lecsúszottakkal, a periférián élőkkel – s egyáltalán milyen fogódzókat kínál ez a kor a morál, a filozófia, az egyetemes emberi értékek terén? Újfajta, sajátosan groteszk, költői-látomásos színpadi nyelv, erőteljes látványvilág, sok zene, punk lüktetés, kitörni akarás…

Író-zeneszerző-rendező: Menszátor Héresz Attila
Szereplők: Poroszlay Gergő, Dióssi Gábor, Vlahovics Edit, Parti Nóra
Millenáris, Fogadó március 12. 19:00, március 14. 22:00

Inspiráció – Kísérletezők estje 2005

Az Inspiráció lehetőség a magyar kortárs táncéletben megjelenő – amatőr – együtteseknek, alkotóknak - kísérletezés, a különböző művészeti ágak együttműködésének elősegítése, valamint olyan alkotók felfedezése, bemutatása, akik a jövőben fontos szerepet játszhatnak a hazai előadó művészetben. A január végén megtartott 15 munkabemutató közül, 3 ötletet választott ki az erre az alkalomra felkért zsűri (Hudi László – H.U.DI. Társulat vezetője, Ladjánszki Márta – táncos-koreográfus, Sebestyén Rita – dramaturg, szakíró).

Trafó Nagyterem, március 4-5. 20:00


Víg, bölcs, de nőtlen

Csutka István estje: Ezen az estén csatlakozni tudnak azokhoz a fiúkhoz, akik az életről, a szerelemről, és ami még fontosabb, arról adnak tanácsot, hogyan tartsuk meg a nőt, akit szeretünk. Több, mint száz percnyi swing, varázslat, őrületes, de még sem bődületes humor, felvillanyozó táncbetétek várnak mindenkit, aki végre szórakozni akar. S akit még érdekel a Szerelem, a Nő, a Férfi, s mindaz, ami ezzel együtt jár. Erről nem papol, mint inkább dalol az est férfi stábja. A zenés másfél óra az életünk egyik legfontosabb lényegét fogalmazza meg, talán egy csöppet az erősebbnek titulált nem szemszögéből.

Rendező: Balatoni Mónika
Előadó: Csutka István
Csokonai Színház - Kamaraszínház, Debrecen, március 8. 19:00

Kiállítások (Oldaltörés)


Kiállítás
60 év távlatából - utazó metró-kiállítás

Egerek és emberek
A kiállításon részletek láthatók Art Spiegelman Maus című képregényéből. Ha az utazók beszállnak a metrókocsikba és körülnéznek, a megszokott kereskedelmi felületeken nem látnak színes termékeket és hangzatos szlogeneket. Fura képregényfigurák néznek vissza rájuk: egerek csillaggal a mellükön, esetleg csíkos rabruhában, macskák rohamsisakkal és gépfegyverrel. Ezek a tablók kiemelt részletek Art Spiegelman Maus című képregényéből, amely a holokauszt-irodalom fordulópontot jelentő alkotása. Egyedi jellegét annak köszönhwti, hogy Spiegelman nem egyszerűen leírta az apjától hallotakat, hanem képregénybe rajzolta az eseményeket. Ha a metrón utazó beleolvas a kiáálítás képeit szegélyező szövegekeb, még abszurdabbá válik minden. Miközben a rajzokon náci macskák irtják a zsidó egereket, az olvasó néhány mondat után azonnal érti, hogy itt embereket lát. Hatvan éve szabadult fel az auschwitzi haláltábor, hatvan éve fejeződött be a második világháboú. Ezen a sokatlan metrótárlaton együtt emlékezünk.

Megnyító: Népstadion metrómegálló II. vágánya március 4. 11:00
     

Carey Young – ’I am a Revolutionary’

A Carey Young munkáit bemutató első könyv 2002-ben jelent meg Carey Young Incorporated címmel a Film & Video Umbrella gondozásában, amely a kiállítás ideje alatt megtekinthető a galériában. Az alábbi szövegek a Trafóban bemutatásra kerülő ’I am a Revolutionary’ c. munkához illetve a művész egyéb munkáihoz kapcsolódnak.

Az “I am a Revolutionary” (Forradalmár vagyok) projektben a művészt láthatjuk, aki előadástechnikai tréningen vesz részt saját személyi oktatója keze alatt. Mennyire tudjuk külső pozíciókból befolyásolni a rendszert? Carey Young szerint csak nagyon kevéssé. Kaméleonként két olyan világ között cikázik, amelyek hagyományos vélekedés szerint jobb, ha távol maradnak egymástól: a művészet és az üzlet.

Trafó Galéria március 3 – április 3.
Megnyitó: március 3-án 18:00

Modern magyar képek

A pécsi Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtára a Magyar Nemzeti Galéria után a második legnagyobb gyűjteményét őrzi a huszadik századi magyar képzőművészetnek. A középkori részleteket őrző egyemeletes épületben található kiállítás a modern tendenciák 19. század végi jelentkezésétől (nagybányaiak) az 1948-ban bekövetkezett radikális kultúrpolitikai fordulatig (Európai Iskola) terjedő fél évszázad alkotásait mutatja be.

A nagybányai művésztelep illetve a századforduló nagy egyéniségeinek (Rippl-Rónai, Gulácsy) művei mellett a Nyolcak és az Aktivisták kerültek bemutatásra. Kiváló alkotásokkal van képviselve a Gresham-kör (Egry, Szőnyi, Berény), és láthatjuk a szentendrei művészek (Vajda, Ámos) harmincas évekbeli munkáit is. A kiállítás az Európai Iskola képviselőinek (Korniss, Gyarmathy, Forgács-Hann) 1940-es évek végéről származó munkáival zárul.

Modern Magyar Képtár, Pécs Káptalan u. 4.

Babakiállítás

A Németországban élő magyar babakészítő 1999-ben ajándékozta a 73 babából és kellékekből álló gyűjteményét Győr városának. Az alkotások a Zichy-palota földszinti kiállító termében kaptak helyet. A babákon bemutatásra kerül a divat története a régmúlt időktől napjainkig, és kedves életképeken elevenedik meg a századforduló hangulata.

Családi Intézet (Zichy-palota), Győr, Liszt Ferenc utca 20, december 31-éig.Koncertek (Oldaltörés)

Koncert
Budapest Blues Fesztivál - Pecsa

Bár az Amerikai Kongresszus a tavalyi évet nyilvánította hivatalosan a Blues Évének, nagyon úgy fest, hogy ennek hatásai hozzánk ezúttal is kis késéssel gyűrűznek be. Az idei év eddigi tapasztalatai alapján igazán "bluesos” évnek nézünk elébe. A Duna TV minden hónap első vasárnapján a műfaj bemutatására összefogott hét neves filmrendező dokumentumsorozatát tűzte a programjára.

Az idei fesztiválon a program összeállításánál a tavaly kijelölt utat folytatják a rendezők, a 2005-ben már hivatalosan is több mint 100 éves múltra visszatekintő műfaj sokszínűségét szeretnénk továbbra is reprezentálni. A századelő (mármint a huszadik) country-bluesa, a boogie-woogie, a Chicago blues, a New Orleans-i groove-ok, a virtuóz gitárszólók, a jazz-zel kacérkodó sound, a szájharmonika mellett afrikai gyökereket idéző erőteljes ütős jelenlét, sőt még egy DJ is egyaránt megtalálható a mostani palettán. Új színfolt ezúttal, a legjobb fesztiválok elmaradhatatlan velejárója, a fellépők által elővezetett Jam Session. Mivel a Chicago Blues királya, Muddy Waters idén lett volna 90 éves, ráadásul a fellépők közt tudhatjuk fiát, Big Bill Morganfield-et is, így az idei All Star Blues Jam résztvevői neki dedikálják programjukat. A koncertek hasonlóan a tavalyi fesztiválhoz ezúttal is két színpadon zajlanak.

Petőfi Csarnok, Budapest március 14

The Puzzle, Zagar, DJ Pedro - A38 hajón
 

Zságer Balázs
A Magyarországról Londonba elszármazott The Puzzle együttes ad koncertet, majd Zságer Balázs együttese mutatkozik be, a programot DJ Pedro, az egyik legjobb hazai lemezlovas zárja. Az est különlegessége, hogy egyetlen koncertre utazik Budapestre a Londonban dolgozó kaposvári gyökerű Puzzle. A banda őse, a The End 1992-ben alakult meg Somogy fővárosában és egy ideig kizárólag feldolgozásokat játszott. Ebből alakult ki 1997-98 tájékán a Puzzle magja. Az együttes 2000-ben megnyerte a Pepsi Sztárcsináló versenyt, és lemezszerződést kapott a Universalnál.

A Puzzle 2004 elején Londonba költözött, ahol jelenleg is klubokban lép fel, és saját meghatározása szerint indie-popot játszik. Főként elektromos gitárokra épül, néhol feszesebb, groove-osabb, helyenként lassabb, balladisztikus ez a zene. A Puzzle elődzenekarának, a The Endnek volt tagja Zságer Balázs, aki a szombati program második vendége. Zságer Magyarország egyik legsokoldalúbb muzsikusa, zeneszerzője és producere.

Budapest, A38 állóhajó, március 5.

Amorf Ördögök - Cellux-szimfónia

Az 1949 óta létező legendás kórus hatfős csapata a lemezbemutató koncerten is megmutatja, hogy remekül szól együtt az analóg szintibasszus és a zengő férfitorok bariton regisztere. Az új felállásban koncertező Amorf Ördögök koncertjén vendégként fellép a csapat korábbi állandó énekesnője, a mágikus hangú Péterfy Bori is, így a zenekar rég nem hallott, első albumának számai ismét a közönség elé kerülnek. A Triton zenekar feje, Vázsonyi János pedig altszaxofonjával vesz részt az Ördögök két órás műsorában. 

A zenekar alapító tagjait, a szövegíró-énekes Tariska Szabolcsot és a billentyűs-zeneszerző Tövisházi Ambrust a klasszikus Amorf-alapcsapat kíséri: Drapos Gergely basszuson, Pápai István ütőhangszereken, Dudás Zsombor dobon, Tompa Ákos pedig  trombitán játszik. 

Ghymes koncert  - A38 állóhajó

Az új dalok - régi slágerek. A szlovákiai magyarokból álló Ghymes együttes 1984-ben olyan zenészekből alakult a Nyitrai Pedagógia Főiskolán, akik előtte rockot, komolyzenét, régizenét játszottak. A „Ghymes zene” magyar, valamint közép- és kelet-európai népzenei gyökerekből táplálkozik. Ars poeticája a muzsika egyetemessége. A Héjavarázs című, nyolcadik Ghymes-album 2002 novemberében jelent meg az EMI kiadásában. A Héjavarázs alig három hónap alatt platinalemez lett és elnyerte a 2003-as MAHASZ Arany Zsiráf díjat is az év hazai jazz vagy world music albuma kategóriában.

A38 állóhajó, március 9. 20:00

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Átjárhatóbb határokért is imádkoztak Orbán és Merkel előtt Sopronban - kövesse nálunk az eseményt!

Átjárhatóbb határokért is imádkoztak Orbán és Merkel előtt Sopronban - kövesse nálunk az eseményt!

Három gyerek is van a szajoli lovasbaleset sérültjei között

Három gyerek is van a szajoli lovasbaleset sérültjei között

Gibraltár elutasította az iráni tartályhajó visszatartását

Gibraltár elutasította az iráni tartályhajó visszatartását

A komoly összecsapások miatt visszaállította a korlátozásokat az indiai kormány Kasmírban

A komoly összecsapások miatt visszaállította a korlátozásokat az indiai kormány Kasmírban

Lezárások lesznek Sopronban Angela Merkel hétfői látogatása alatt

Lezárások lesznek Sopronban Angela Merkel hétfői látogatása alatt

Éremesővel zárták a magyar úszók a világkupát

Éremesővel zárták a magyar úszók a világkupát