szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

E heti ajánlatunkban ott A belső tenger, egy film, amely a halálhoz való jog problémájával foglakozik. Utazó metró-kiállítást láthatunk Art Spiegelman Maus című képregényéből. Idén második alkalommal lesz blues fesztivál Budapesten, a Millenárison pedig punk-színház látható. Programajánlatok a hvg.hu-tól!

Film
A belső tenger

A belső tenger a kegyes halál, a halálhoz való jog rendkívül összetett problémájával foglalkozik. A film megtörtént esetet dolgoz fel. A történetben szereplő Ramon Sampedro évekig küzdött azért, hogy méltósággal halhasson meg. A film 2004-ben Velencei Filmfesztiválon a szakmai zsűri fődíját nyerte el, az Európai Filmakadémia 2004 december 11-i gáláján Barcelonában a legjobb rendező és a legjobb színész (Javier Bardem) díját érdemelte ki. Alejandro Amenábar filmjét nevezte Spanyolország a 2005-ös Oscar-díjra is.

Színes feliratos spanyol-francia-olasz dráma, 125 perc, 2004
Rendező: Alejandro Amenábar
Szereplők: Javier Bardem, Belén Rueda, Lola Duenas

Le a fejjel!

A Le a fejjel! igazi korhű jelmezes, díszletes, kosztümös vígjáték, mely valamikor a sötét és titokzatos középkorban játszódik. Förtelmes járványok, kínvallatás és boszorkányperek, szerzetesek, alkimisták, csillagjósok, nemes és kevésbé nemes lovagok, álruhás király és pimasz trónbitorlók korában. Ha létezett volna irónia a XIII. században, Anonymus is ezt a sztorit írta volna meg Gestájában - mondják az alkotók, Tímár Péter rendező és Szekér András író, aki eredetileg színdarabnak álmodta meg történetét.

Színes magyar játékfilm, 90 perc, 2004
Rendező: Tímár Péter
Szereplők: Gálvölgyi János, Bajor Imre, Hernádi Judit, Fullajtár Andrea, Kamarás Iván, Garas Dezső

Színház
Bangkoki punkok

Zenés punk-parabola két részben. A Bangkoki punkok arra a kérdésre keres válaszokat, hogy vajon létezhet-e még a harmadik évezred hajnalán egészséges szembenállás, lázadás, hogyan amortizálódott tovább a „minden egész eltörött” alapélménye, mi lesz a szellem embereivel, a lecsúszottakkal, a periférián élőkkel – s egyáltalán milyen fogódzókat kínál ez a kor a morál, a filozófia, az egyetemes emberi értékek terén? Újfajta, sajátosan groteszk, költői-látomásos színpadi nyelv, erőteljes látványvilág, sok zene, punk lüktetés, kitörni akarás…

Író-zeneszerző-rendező: Menszátor Héresz Attila
Szereplők: Poroszlay Gergő, Dióssi Gábor, Vlahovics Edit, Parti Nóra
Millenáris, Fogadó március 12. 19:00, március 14. 22:00

Inspiráció – Kísérletezők estje 2005

Az Inspiráció lehetőség a magyar kortárs táncéletben megjelenő – amatőr – együtteseknek, alkotóknak - kísérletezés, a különböző művészeti ágak együttműködésének elősegítése, valamint olyan alkotók felfedezése, bemutatása, akik a jövőben fontos szerepet játszhatnak a hazai előadó művészetben. A január végén megtartott 15 munkabemutató közül, 3 ötletet választott ki az erre az alkalomra felkért zsűri (Hudi László – H.U.DI. Társulat vezetője, Ladjánszki Márta – táncos-koreográfus, Sebestyén Rita – dramaturg, szakíró).

Trafó Nagyterem, március 4-5. 20:00


Víg, bölcs, de nőtlen

Csutka István estje: Ezen az estén csatlakozni tudnak azokhoz a fiúkhoz, akik az életről, a szerelemről, és ami még fontosabb, arról adnak tanácsot, hogyan tartsuk meg a nőt, akit szeretünk. Több, mint száz percnyi swing, varázslat, őrületes, de még sem bődületes humor, felvillanyozó táncbetétek várnak mindenkit, aki végre szórakozni akar. S akit még érdekel a Szerelem, a Nő, a Férfi, s mindaz, ami ezzel együtt jár. Erről nem papol, mint inkább dalol az est férfi stábja. A zenés másfél óra az életünk egyik legfontosabb lényegét fogalmazza meg, talán egy csöppet az erősebbnek titulált nem szemszögéből.

Rendező: Balatoni Mónika
Előadó: Csutka István
Csokonai Színház - Kamaraszínház, Debrecen, március 8. 19:00

Kiállítások (Oldaltörés)


Kiállítás
60 év távlatából - utazó metró-kiállítás

Egerek és emberek
A kiállításon részletek láthatók Art Spiegelman Maus című képregényéből. Ha az utazók beszállnak a metrókocsikba és körülnéznek, a megszokott kereskedelmi felületeken nem látnak színes termékeket és hangzatos szlogeneket. Fura képregényfigurák néznek vissza rájuk: egerek csillaggal a mellükön, esetleg csíkos rabruhában, macskák rohamsisakkal és gépfegyverrel. Ezek a tablók kiemelt részletek Art Spiegelman Maus című képregényéből, amely a holokauszt-irodalom fordulópontot jelentő alkotása. Egyedi jellegét annak köszönhwti, hogy Spiegelman nem egyszerűen leírta az apjától hallotakat, hanem képregénybe rajzolta az eseményeket. Ha a metrón utazó beleolvas a kiáálítás képeit szegélyező szövegekeb, még abszurdabbá válik minden. Miközben a rajzokon náci macskák irtják a zsidó egereket, az olvasó néhány mondat után azonnal érti, hogy itt embereket lát. Hatvan éve szabadult fel az auschwitzi haláltábor, hatvan éve fejeződött be a második világháboú. Ezen a sokatlan metrótárlaton együtt emlékezünk.

Megnyító: Népstadion metrómegálló II. vágánya március 4. 11:00
     

Carey Young – ’I am a Revolutionary’

A Carey Young munkáit bemutató első könyv 2002-ben jelent meg Carey Young Incorporated címmel a Film & Video Umbrella gondozásában, amely a kiállítás ideje alatt megtekinthető a galériában. Az alábbi szövegek a Trafóban bemutatásra kerülő ’I am a Revolutionary’ c. munkához illetve a művész egyéb munkáihoz kapcsolódnak.

Az “I am a Revolutionary” (Forradalmár vagyok) projektben a művészt láthatjuk, aki előadástechnikai tréningen vesz részt saját személyi oktatója keze alatt. Mennyire tudjuk külső pozíciókból befolyásolni a rendszert? Carey Young szerint csak nagyon kevéssé. Kaméleonként két olyan világ között cikázik, amelyek hagyományos vélekedés szerint jobb, ha távol maradnak egymástól: a művészet és az üzlet.

Trafó Galéria március 3 – április 3.
Megnyitó: március 3-án 18:00

Modern magyar képek

A pécsi Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtára a Magyar Nemzeti Galéria után a második legnagyobb gyűjteményét őrzi a huszadik századi magyar képzőművészetnek. A középkori részleteket őrző egyemeletes épületben található kiállítás a modern tendenciák 19. század végi jelentkezésétől (nagybányaiak) az 1948-ban bekövetkezett radikális kultúrpolitikai fordulatig (Európai Iskola) terjedő fél évszázad alkotásait mutatja be.

A nagybányai művésztelep illetve a századforduló nagy egyéniségeinek (Rippl-Rónai, Gulácsy) művei mellett a Nyolcak és az Aktivisták kerültek bemutatásra. Kiváló alkotásokkal van képviselve a Gresham-kör (Egry, Szőnyi, Berény), és láthatjuk a szentendrei művészek (Vajda, Ámos) harmincas évekbeli munkáit is. A kiállítás az Európai Iskola képviselőinek (Korniss, Gyarmathy, Forgács-Hann) 1940-es évek végéről származó munkáival zárul.

Modern Magyar Képtár, Pécs Káptalan u. 4.

Babakiállítás

A Németországban élő magyar babakészítő 1999-ben ajándékozta a 73 babából és kellékekből álló gyűjteményét Győr városának. Az alkotások a Zichy-palota földszinti kiállító termében kaptak helyet. A babákon bemutatásra kerül a divat története a régmúlt időktől napjainkig, és kedves életképeken elevenedik meg a századforduló hangulata.

Családi Intézet (Zichy-palota), Győr, Liszt Ferenc utca 20, december 31-éig.Koncertek (Oldaltörés)

Koncert
Budapest Blues Fesztivál - Pecsa

Bár az Amerikai Kongresszus a tavalyi évet nyilvánította hivatalosan a Blues Évének, nagyon úgy fest, hogy ennek hatásai hozzánk ezúttal is kis késéssel gyűrűznek be. Az idei év eddigi tapasztalatai alapján igazán "bluesos” évnek nézünk elébe. A Duna TV minden hónap első vasárnapján a műfaj bemutatására összefogott hét neves filmrendező dokumentumsorozatát tűzte a programjára.

Az idei fesztiválon a program összeállításánál a tavaly kijelölt utat folytatják a rendezők, a 2005-ben már hivatalosan is több mint 100 éves múltra visszatekintő műfaj sokszínűségét szeretnénk továbbra is reprezentálni. A századelő (mármint a huszadik) country-bluesa, a boogie-woogie, a Chicago blues, a New Orleans-i groove-ok, a virtuóz gitárszólók, a jazz-zel kacérkodó sound, a szájharmonika mellett afrikai gyökereket idéző erőteljes ütős jelenlét, sőt még egy DJ is egyaránt megtalálható a mostani palettán. Új színfolt ezúttal, a legjobb fesztiválok elmaradhatatlan velejárója, a fellépők által elővezetett Jam Session. Mivel a Chicago Blues királya, Muddy Waters idén lett volna 90 éves, ráadásul a fellépők közt tudhatjuk fiát, Big Bill Morganfield-et is, így az idei All Star Blues Jam résztvevői neki dedikálják programjukat. A koncertek hasonlóan a tavalyi fesztiválhoz ezúttal is két színpadon zajlanak.

Petőfi Csarnok, Budapest március 14

The Puzzle, Zagar, DJ Pedro - A38 hajón
 

Zságer Balázs
A Magyarországról Londonba elszármazott The Puzzle együttes ad koncertet, majd Zságer Balázs együttese mutatkozik be, a programot DJ Pedro, az egyik legjobb hazai lemezlovas zárja. Az est különlegessége, hogy egyetlen koncertre utazik Budapestre a Londonban dolgozó kaposvári gyökerű Puzzle. A banda őse, a The End 1992-ben alakult meg Somogy fővárosában és egy ideig kizárólag feldolgozásokat játszott. Ebből alakult ki 1997-98 tájékán a Puzzle magja. Az együttes 2000-ben megnyerte a Pepsi Sztárcsináló versenyt, és lemezszerződést kapott a Universalnál.

A Puzzle 2004 elején Londonba költözött, ahol jelenleg is klubokban lép fel, és saját meghatározása szerint indie-popot játszik. Főként elektromos gitárokra épül, néhol feszesebb, groove-osabb, helyenként lassabb, balladisztikus ez a zene. A Puzzle elődzenekarának, a The Endnek volt tagja Zságer Balázs, aki a szombati program második vendége. Zságer Magyarország egyik legsokoldalúbb muzsikusa, zeneszerzője és producere.

Budapest, A38 állóhajó, március 5.

Amorf Ördögök - Cellux-szimfónia

Az 1949 óta létező legendás kórus hatfős csapata a lemezbemutató koncerten is megmutatja, hogy remekül szól együtt az analóg szintibasszus és a zengő férfitorok bariton regisztere. Az új felállásban koncertező Amorf Ördögök koncertjén vendégként fellép a csapat korábbi állandó énekesnője, a mágikus hangú Péterfy Bori is, így a zenekar rég nem hallott, első albumának számai ismét a közönség elé kerülnek. A Triton zenekar feje, Vázsonyi János pedig altszaxofonjával vesz részt az Ördögök két órás műsorában. 

A zenekar alapító tagjait, a szövegíró-énekes Tariska Szabolcsot és a billentyűs-zeneszerző Tövisházi Ambrust a klasszikus Amorf-alapcsapat kíséri: Drapos Gergely basszuson, Pápai István ütőhangszereken, Dudás Zsombor dobon, Tompa Ákos pedig  trombitán játszik. 

Ghymes koncert  - A38 állóhajó

Az új dalok - régi slágerek. A szlovákiai magyarokból álló Ghymes együttes 1984-ben olyan zenészekből alakult a Nyitrai Pedagógia Főiskolán, akik előtte rockot, komolyzenét, régizenét játszottak. A „Ghymes zene” magyar, valamint közép- és kelet-európai népzenei gyökerekből táplálkozik. Ars poeticája a muzsika egyetemessége. A Héjavarázs című, nyolcadik Ghymes-album 2002 novemberében jelent meg az EMI kiadásában. A Héjavarázs alig három hónap alatt platinalemez lett és elnyerte a 2003-as MAHASZ Arany Zsiráf díjat is az év hazai jazz vagy world music albuma kategóriában.

A38 állóhajó, március 9. 20:00

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Veszedelmesebbek az egyiptomi csípőszúnyogok a mesterséges fények miatt

Veszedelmesebbek az egyiptomi csípőszúnyogok a mesterséges fények miatt

Jót tett a koronavírus-járvány a Logitechnek, dől a pénz a céghez

Jót tett a koronavírus-járvány a Logitechnek, dől a pénz a céghez

Minden eddiginél több új fertőzöttet szűrtek ki Nagy-Britanniában

Minden eddiginél több új fertőzöttet szűrtek ki Nagy-Britanniában