szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

E heti ajánlatunkban ott a világ egyik legsikeresebb színpadi prudukciója Az operaház fantomja filmes változatban. A világ legnagyobb drágakő-kiállítása a Magyar Természettudományi Múzeumban, Barbara Hendricks, napjaink egyik legünnepeltebb operacsillaga, valamint a Jungle Funk nevű supergroup az A38-on.

Az operaház fantomja

Megfilmesítve
A világ egyik legismertebb musicalje egy új dallal kiegészülve, romantikus látványvilággal, hatalmas díszletek között született újjá. Andrew Lloyd Webber Az operaház fantomja című musicalje Gaston Leroux 1911-ben megjelent regényén alapul, és mára a világ egyik legsikeresebb színpadi produkciójának számít: több mint 3,2 milliárd dollár bevételt hozott. 1986-ban mutatták be a londoni West Enden, a Her Majesty’s Theatre-ben, és az azóta eltelt időben 18 ország több mint 65 ezer előadásán nagyjából 80 millió néző látta. 2003 augusztusában tartották a 7000. előadását. Melyik musicalrajongót ne érdekelné ezek után a filmváltozat?

Színes, fekete-fehér amerikai-angol musical, 143 perc, 2004
Rendező: Joel Schumacher
Szereplők: Emmy Rossum, Gerard Butler, Patrick Wilson, Miranda Richardson

Csak lazán!

Elmore Leonard erőteljes és jó tempójú dialógusokkal teli könyveinek olvasása közben az az érzésed, mintha filmet néznél. Éppen ezért nem véletlen, hogy a vászonra vitt Szóljatok a köpcösnek! több szempontból is óriási sikernek számított annak idején. Vadonatúj gengsztertípust állított a közönség elé, mely módosította a korábbi sztereotípiákat; másrészt az emlékezetes karakter megformálása fontos pillanat volt John Travolta pályáján. Ha valami egyszer ilyen nagyot szól Hollywoodban, akkor a folytatás sem késhet sokáig. Mégis majdnem tíz évnek kellett eltelnie. Az új sztori szintén Elmore Leonard tollából származik. A kitűnő regényíró addig nem nyúlt ismét a témához, amíg nem érezte a bizonyosságot, hogy meg tudja írni a folytatást. Hát, most itt van...

Színes amerikai akció-vígjáték, 114 perc, 2005
Rendező: F. Gary Gray
Szereplők: John Travolta, Uma Thurman, Vince Vaughn, James Woods


Színház
Harold Pinter: A szeretők

Mi a megoldás: létezik-e recept a szerelem felébresztésére? Adott egy férfi és egy nő - nevezzük Sarah-nak és Richardnak - a házassági évfordulójuk napján. Vegyünk ehhez a két emberhez sok-sok átharcolt évet, spékeljük meg néhány létező- és álproblémával, öntsük le néhány pohár könnyel, reszeljünk rá pár keresetlen szót és végezetül szórjunk a tetejére néhány szerelmes pillantást, hogy valami édes is legyen benne. Ha szereti a párját vagy szeretné újra szeretni, ne adj isten arra vágyik, hogy Önt szeressék, és még mindezen nevetni is tud,  nézze végig, hogyan is csinálják mások. Ellentmondásos érzelmek, gátlások, felvillanó vágyak, fűtött légkör, mi kell még –  talán ez a jó megoldás...?

Rendező: Honti György
Szereplők: Horváth Lajos Ottó, Szabó Márta, Honti György
A tatabányai Jászai Mari Színház vendégjátéka

Millenáris, Fogadó, március 25., 26. péntek, szombat 20:00


Ladjánszki Márta: „Ladies first”
- táncelőadás

Ladjánszki Márta legújabb munkájához a magyar kortárs tánc négy fiatal, tehetséges táncosnőjét (Blaskó Borbála, Hód Adrienn, Jarovinszkij Vera, Kántor Kata) hívta meg, hogy most az ő testüket és lelküket mozdítsa meg koreográfiájában és helyezze mindenek felé szépségüket. Ez alkalommal egy olyan szólóestről van szó, ahol Ladjánszki Márta gondolkozik mások testében, saját mozgását és belső világát osztva meg az arra alkalmasokkal. Másnak átadni tudásunkat talán még nehezebb, mint önmagunk számára alkotni, hiszen jó esetben önmagával nem kerülhet konfliktusba az ember, hiszen legbelül tudja, mi mozgatja, mi felé tart.

Koreográfus, tánc: Ladjánszki Márta, Blaskó Borbála, Hód Adrienn, Jarovinszkij Vera, Kántor Kata
Trafó Nagyterem, március 23-24. 20:00

Dream Parts - Álomszilánkok

A tánc valóban határok nélküli műfaj és ezt igazolja a társulat idei, második premierje is, ahol a három „tömör” egyfelvonásos táncmű egyikét a finn származású, Hollandiában élő és dolgozó koreográfus, Jorma Elo készítette. A koreográfia művészete az a műfaj, ahol nagyszerű táncosok egyéni és egyedi interpretálásával láthatóvá válik a koreográfia és a koreográfus világa. Mindez a nézők szeme előtt történik, mint amikor egy filmet előhívnak a sötétkamarában.

Csokonai Színház - Kamaraszínház, Debrecen, március 17. 19:00

Kiállítások (Oldaltörés)


Káprázatos kövek – Egy királyi gyűjtemény Spanyolországból

A világ legnagyobb drágakő-kiállítása nyílik a Magyar Természettudományi Múzeumban. A világon egyedülálló kiállítás több mint 6800 csiszolt példánnyal dicsekedik, amelyek összesen több mint 147 ezer karátot nyomnak.Az egyedülálló módon összeállított kiállítás öt éven keresztül járja a világot, majd a drágakövek visszakerülnek tulajdonosaikhoz. Az első állomása lesz a Magyar Természettudományi Múzeum. A kollekció olyan drágaköveket is magában foglal, melyek a maguk nemében a legnagyobb, legtisztább, csiszolt példányok. A legnagyobb közülük a több mint 25 ezer karátos Luá de Marabá nevű topáz, a világ legnagyobb csiszolt topáza. A kiállítás megnyitásával egyidőben jelenik meg egy reprezentatív kivitelezésű, magyar-angol nyelvű, 128 oldalas album a kiállított drágakövekről.  

Magyar Természettudományi Múzeum, Ludovika tér 2-6, március 17. 17:00


Vizuális antropológiai tanulmányok - fotókiállítás

A kiállítás az Aldebaran Társadalomtudományi Kutatóműhely gondozásában megjelenő kötetek képanyagának bemutatója. Az antropológiai, szociográfiai ihletettségű képek, melyek nem csupán művészi, hanem társadalomkutatói igényességgel próbálják megközelíteni témájukat: a széki parasztembereket, a kelet-európai mentalitást, a nagyvárosi élethelyzeteket, valamint az elmúlást.

Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum (Rákóczi-ház) március 10. - április 14.


Braun András: Follow Me

Sajátos, összetéveszthetetlen, egyéni stílust alakított ki az 1990-es évek közepén a most harminchét éves festő, Braun András. Nem ábrázoló jellegű, geometrikus elemekből és struktúrákból álló, telített színekből építkező művei szinte vibrálnak, dinamikát és energiát sugároznak. Kemény szemmunkára kényszerítik a nézőt, akik intenzív optikai élményben részesülnek egy-egy Braun-kép élvezetekor. Aki állt már valamelyik kétszer két méteres műve előtt, megerősítheti: mint műélvezőnek hallucinogén anyaggal volt dolga, s alapos idegrendszeri stimulációt élt át.

acb kortárs művészeti galéria, Budapest, Király u. 76., március 11. - április 8.

 

Koncertek, fesztiválok (Oldaltörés)Jungle Funk - A38

Igazi supergroup látogat hazánkba: a Jungle Funk ugyanis nem más, mint a Living Colour ritmusszekciója, kiegészülve az ütőhangszeres-énekes Vinx-szel (lásd még: Sting, Peter Gabriel, stb.). Ám amíg a legtöbb esetben a hasonló sztár-válogatottak zenei egó-bajnokságot jelentenek, addig a Jungle Funk ihletett dalokról, lebilincselő előadásról és izgalmas hangszerelésről szól, amelyben az elektronika ugyanolyan fontos szerepet kap, mint a funk, a jazz és a rock elemek.

Funk, jazz, rock
Minden korszaknak megvan a maga legendás ritmusszekciója: Jack Bruce és Ginger Baker soundja egyet jelent a hatvanas évekkel, John Paul Jones és John Bohnam munkássága pedig a mai napig meghatározza a dobos és basszusgitáros munkamegosztását. A dolgok jelenlegi állása szerint unokáink a kilencvenes éveket és az ezredfordulót a Doug Wimbish-Will Calhoun páros groove-jaival fogják megidézni. A két afroamerikai fiatalember a Living Colour legkreatívabb korszakában kezdte együttműködését, azóta pedig elválaszthatatlanok: a csapat (mint utóbb kiderült: átmeneti) feloszlása után közösen alapították a Jungle Funkot és a HeadFake projektet, együtt tartottak hangszerbemutatókat a világ minden táján, sőt szólólemezeikre is egymást hívták meg vendégszerepelni. A csapat muzsikája az ezredforduló egyfajta zenei szintézise: a zenészek elképesztő tehetséggel olvasztják össze a hagyományos fekete zenék - funky, jazz - elemeit a modern elektronika eszközeivel és a legszélsőségesebb stílusokkal - drum and bass, jungle, trance, bigbeat. A végeredmény mégis kerek egész, modern de mégis kortalan hangvételű.
 
Budapest, A38, március 20.

Barbara Hendricks és a Magnus Lindgren Quartet: "Jazz Project"

Barbara Hendricks napjaink egyik legünnepeltebb operacsillaga, a nagyközönség operafilmekben is találkozhatott vele, szerepelt a Luigi Comencini által rendezett Bohéméletben és a nagysikerű, nemzetközi díjakkal is elismert Rake’s Progress-ben (Stravinsky), melyben a női főhőst, Anne Truelove-ot formálta meg. Az operafellépések mellett gyakran ad dalesteket, generációjának egyik legaktívabb koncerténekese. A német dalirodalom mellett szívesen énekel francia, amerikai és skandináv szerzőktől is. 1994-ben fellépett a Monteux Jazz Fesztiválon, azóta rendszeresen énekel jazz-t is.

Budapesti koncertjén a svéd Magnus Lindgren Quartet kíséri. Az együttes és vezetője a svéd jazzélet fiatal generációjához tartozik (Magnus Lindgren 1974-ben született), a 90-es évek közepe óta díjak egész sorát nyerték el, Lindgrent a legígéretesebb zenei tehetségként tartja nyilván a jazz-szakma.

Nemzeti Hangversenyterem, március 22. 19:30


Digitális művészeti műhelyfoglalkozás gyerekeknek (Oldaltörés)


Gyerekprogram

Kidpix-alkotóműhely
- kortárs digitális művészeti műhelyfoglalkozás gyerekeknek

A Dinamó Galéria, a Trafó vonzáskörzete, a IX. kerület egy jelentős kortárs képzőművészeti helyszínné vált az utóbbi években. A Dinamó Galéria számos kortárs művészeti kiállításnak és workshopnak ad otthont. Szeretnénk azonban, hogy a terület ne csupán a felnőtt látogatók számára kínáljon érdekes programokat, hanem a gyermekeknek is hasznos, a kortárs művészeteket érintő elfoglaltságot nyújtson, segítve a folyamatot, amelynek révén a kortárs művészet megértése és élvezete  a felnövekvő generációnak magától értetődővé válhat.

Az alkotó műhely, az információs kor eszközeivel a művészeten keresztül szólítja meg a gyermekeket, akiknek ez a nyelv sokkal természetesebb, mint a felnőtteknek. Ezúttal nagy hangsúlyt kap a városi környezet, mint kulturális tényező. A cél,a gyerekek önálló véleményformálása környezetünkről és társadalmunkról, kritikus szemmel figyelhessék, illetve ötletekkel gazdagíthassák városunk kulturális fejlődését. Főbb kérdéskörök: milyen módon érzékeljük környezetünket? Hogyan befolyásolja környezetünk a mindennapi életünket? Napjaink nagy részét közös, nyilvános terekben töltjük. Tetszenek nekünk ezek a terek?

A gyerekek, olyan alkotásokat készítenek a műhelyben, amelyek valamely kortárs képzőművészeti megközelítésen alapszanak, és amelyek szoros összefüggésben lesznek a közvetlen környezet, a lakóhely megismerésével. A hagyományos képzőművészeti technikák kiegészülnek a digitális elemekkel ( fénykép, videó stb.) Létrejövő alkotások: projektált kép, vetített kép, videó installáció, videó film, szöveges, képes emailart, nyomtatott kép, hangzó anyag (zörejek, digitális hangsorok, szempleres hangminták és képek összedolgozása, stb.) Valamint digitális kép, analóg lefordítása révén: festmény, rajz, montázs, kollázs, írott szöveg, zene…

Minden 6 és 16 év közötti érdeklődőt várnak a 10 alkalomból álló foglalkozás sorozatra. Első alkalom: március 20-án 10:30-12:30-ig. További foglalkozások minden szombat délután és vasárnap délelőtt.

Dinamó Galéria, BP., IX. Tűzoltó u. 22.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Radar360: Drámai lehet a gazdasági visszaesés, az ingatlanpiac is befékezett

Radar360: Drámai lehet a gazdasági visszaesés, az ingatlanpiac is befékezett

Könnyen lehet, hogy Orbánéknak van igazuk, és nem kell ész nélkül szórni a pénzt

Könnyen lehet, hogy Orbánéknak van igazuk, és nem kell ész nélkül szórni a pénzt

A balszerencse dönti el, melyik kórház lesz Magyarországon járványkórház

A balszerencse dönti el, melyik kórház lesz Magyarországon járványkórház