szerző:
hvg.hu

A Mecénás Nap Műcsarnokbeli rendezvényén tegnap átadták a Summa Artium díjakat, melyeket azon magánszemélyek, vállalatok, illetve vállalkozók vehettek át, akik kiemelkedő módon támogatták a kultúrát 2000 és 2005 között. A hagyományteremtő szándékkal – a nagy mecénás, Esterházy Miklós herceg (1765-1833) születésnapján – rendezett esemény kezdeményezője és főrendezője a Summa Artium Kht. volt, mely társaság kiemelten közhasznú szervezetként a kultúrára fordított magántámogatások növelése érdekében tevékenykedik Magyarországon 2003 óta.

A rangos eseményen majd háromszázan vettek részt. Szauer Péter, a zsűri elnöke elmondta, hogy a Summa Artium Kht. díjainak pályázatára 41 darab értékelhető nevezés érkezett, s hogy a zsűrinek nehéz dolga volt a díjazottak kiválasztásában. Gubás Gabi, az est házigazdája röviden ismertette a zsűri shorlistjére került pályázatokat. Az első Mecénás Napon négy kategóriában öt díjazott vehette át A kortárs művészetért, Az év patrónusa, Kis- és középvállalkozások, valamint Az Eszme díjait.

A Kortárs művészetért díjat Kovács Gábor, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a KogArt Ház létrehozója kapta kiterjedt kultúratámogató és szervezői tevékenységéért. Az Év patrónusa Küllői Péter lett, aki a Zeneművészeti Egyetemen betöltött önkéntes kultúraszervező és népszerűségnövelő tevékenységével érdemelte ki az elismerést. A Kis- és középvállalkozások kategóriájában két vállalkozó is díjazott lett: Hatvani Szabó János (ABIC Kft.) a kőszegi Postamúzeum rekonstrukciójáért, míg Pollok László (Bonex Építőipari Kft.) a Magyar Művészeti Akadémia támogatásáért és új szponzorok szerzéséért vehetett át díjat. Az Eszme-díjat a zsűri Eszéki Erzsébetnek, a Világgazdaság újságírójának ítélte a kultúra és az üzleti élet közti kapcsolatépítésért.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Kogart: progresszió kontra nagyközönség?

Lemondott a Kovács Gábor (Bankár Holding Rt.) által tavaly hárommilliárd forintból létrehozott művészeti alapítvány, a Kogart teljes művészeti tanácsa. A céljaiban a XXI. századi művészettel foglalkozni kívánó Kogart alapítói és a művészeti szakemberek, úgy látszik, mégsem ugyanazt értik kortárs művészeten.

„Mi szívtuk meg” – pisilni sem tudnak kimenni az MTVA-ban rekedt tévések

„Mi szívtuk meg” – pisilni sem tudnak kimenni az MTVA-ban rekedt tévések

A halak  szeretik a bort - mi is

A halak szeretik a bort - mi is

Megvadítva: 621 lóerős lett a BMW 8-as kupéja

Megvadítva: 621 lóerős lett a BMW 8-as kupéja

Így szaval Majka Varró Danit (videó)

Így szaval Majka Varró Danit (videó)

Kabátban írtak dolgozatot egy pécsi iskolában, mert nem volt fűtés

Kabátban írtak dolgozatot egy pécsi iskolában, mert nem volt fűtés

Bruttó 150 ezer forint lehet a minimálbér

Bruttó 150 ezer forint lehet a minimálbér