szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Mecénás Nap Műcsarnokbeli rendezvényén tegnap átadták a Summa Artium díjakat, melyeket azon magánszemélyek, vállalatok, illetve vállalkozók vehettek át, akik kiemelkedő módon támogatták a kultúrát 2000 és 2005 között. A hagyományteremtő szándékkal – a nagy mecénás, Esterházy Miklós herceg (1765-1833) születésnapján – rendezett esemény kezdeményezője és főrendezője a Summa Artium Kht. volt, mely társaság kiemelten közhasznú szervezetként a kultúrára fordított magántámogatások növelése érdekében tevékenykedik Magyarországon 2003 óta.

A rangos eseményen majd háromszázan vettek részt. Szauer Péter, a zsűri elnöke elmondta, hogy a Summa Artium Kht. díjainak pályázatára 41 darab értékelhető nevezés érkezett, s hogy a zsűrinek nehéz dolga volt a díjazottak kiválasztásában. Gubás Gabi, az est házigazdája röviden ismertette a zsűri shorlistjére került pályázatokat. Az első Mecénás Napon négy kategóriában öt díjazott vehette át A kortárs művészetért, Az év patrónusa, Kis- és középvállalkozások, valamint Az Eszme díjait.

A Kortárs művészetért díjat Kovács Gábor, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a KogArt Ház létrehozója kapta kiterjedt kultúratámogató és szervezői tevékenységéért. Az Év patrónusa Küllői Péter lett, aki a Zeneművészeti Egyetemen betöltött önkéntes kultúraszervező és népszerűségnövelő tevékenységével érdemelte ki az elismerést. A Kis- és középvállalkozások kategóriájában két vállalkozó is díjazott lett: Hatvani Szabó János (ABIC Kft.) a kőszegi Postamúzeum rekonstrukciójáért, míg Pollok László (Bonex Építőipari Kft.) a Magyar Művészeti Akadémia támogatásáért és új szponzorok szerzéséért vehetett át díjat. Az Eszme-díjat a zsűri Eszéki Erzsébetnek, a Világgazdaság újságírójának ítélte a kultúra és az üzleti élet közti kapcsolatépítésért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Kogart: progresszió kontra nagyközönség?

Lemondott a Kovács Gábor (Bankár Holding Rt.) által tavaly hárommilliárd forintból létrehozott művészeti alapítvány, a Kogart teljes művészeti tanácsa. A céljaiban a XXI. századi művészettel foglalkozni kívánó Kogart alapítói és a művészeti szakemberek, úgy látszik, mégsem ugyanazt értik kortárs művészeten.

„Bárki volt kormányon, mindig veszélyben volt a Hajógyári-sziget”

„Bárki volt kormányon, mindig veszélyben volt a Hajógyári-sziget”

Vádat emeltek a Trumpnak mérget küldő kanadai nő ellen

Vádat emeltek a Trumpnak mérget küldő kanadai nő ellen

Buszjegyet kap, aki húszat guggol Kolozsváron

Buszjegyet kap, aki húszat guggol Kolozsváron