szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A sárospataki református kollégium még Oroszországban lévő néhány kötete is hazakerülhet, miután egy magyar-orosz munkacsoport a múlt hét végén tisztázta eredetüket a Nyizsnyij Novgorod-i regionális könyvtárban.

Az 1990-es évek végén az orosz-magyar restitúciós bizottság könyvtári albizottsága 146 kötetet azonosított Nyizsnyij Novgorod-ban. Idén március 1-jén 136-nak az ünnepélyes visszaadására került sor Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlétében a budapesti Nemzeti Múzeumban.

A közös szakértői munkacsoport az orosz kulturális örökségi felügyelet megbízásából vizsgálta meg a még kérdéses köteteket - erősítette meg Jurij Godovanyec, a felügyelet jogi tanácsosa. A moszkvai tisztségviselő hangsúlyozta, hogy a felügyeletnek még elemeznie kell a szakértői vizsgálat eredményeit, mielőtt bármilyen döntés születik a további visszaadás ügyében. Mindamellett jelezte, hogy erre a meglévő törvény lehetőséget ad.
   
Tíz kiadványról, címről van szó, és mindegyiknek sikerült megerősíteni a sárospataki eredetét. Ezek zöme csak töredék, jobbára XVII. századi magyar és latin nyelvű imádságoskönyvek, kalendáriumok töredékei. De van köztük egy ősnyomtatvány, a Modus legendi, amelyet 1481-ben vagy 1485-ben adtak ki, s feltételezett szerzője Johannes Urbach. Ez meglehetősen sérült példány, de kézírásos lapokat kötöttek bele, és részletes leírást ad róla egy 1922-es sárospataki évkönyv is, amelyet a magyar kollégák hoztak magukkal - jegyezte
meg.  A másik teljes értékű kötet Jan Amos Komensky (Comenius) egy
tankönyve.
   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Kiállítás nyílt a sárospataki könyvekből

Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében szerdán megnyitották a sárospataki könyveket bemutató kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban.

MTI Kult

Hazaérkeztek a sárospataki könyvek

Megérkezett a 136 sárospataki könyv Moszkvából Budapestre; a köteteket szállító, menetrend szerinti Malév-gép szerda 21 óra után néhány perccel landolt a Ferihegyi repülőtéren.

MTI Kult

Sárospataki könyvek: még nekünk kerülnek pénzbe?

A Magyarországra visszatérő sárospataki könyvekért 400 ezer dolláros "térítést" fizetünk az orosz félnek. A korábban azonosított 146 kötetből most 136 tér vissza, de úgy tűnik, koránt sem ingyen. A "kötetek gondozásáért" az orosz törvények szerint pénz jár.

Hét nap

A DUMA SÁROSPATAKRÓL

Az orosz parlament alsóháza hétfőn nagy többséggel második olvasatban is jóváhagyta azt a törvényt, amely szerint...

Meghalt Vojnik Mária, az egykori MSZP-kormány egészségügyi államtitkára

Meghalt Vojnik Mária, az egykori MSZP-kormány egészségügyi államtitkára

Kósa: Nem támogatja a kormány az iparűzési adó eltörlését

Kósa: Nem támogatja a kormány az iparűzési adó eltörlését

Bezárja üzleteit a Debenhams, megszűnhet a Topshop is

Bezárja üzleteit a Debenhams, megszűnhet a Topshop is