szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tartotta magát ígéretéhez Orhan Pamuk török író, és nem tett politikai utalásokat az irodalmi Nobel-díj közelgő átvétele alkalmából elmondott beszédében Stockholmban.

Az 54 éves török író a díj átvétele előtt három nappal elhangzott díszbeszédét nem használta fel politikai nézeteinek népszerűsítésére, ellentétben a tavalyi díjazottal, Harold Pinter brit drámaíróval, aki dörgedelmes beszédben ítélte el az Egyesült Államok és hazája Irak-politikáját.

Az irodalmi Nobel-díjasok a hagyományoknak megfelelően három nappal a díj átvétele előtt mondanak nagy beszédet Stockholmban.

Orhan Pamuk politika helyett inkább bensőséges vallomást intézett két éve halott édesapjához, művészi hitvallását mutatta be műkedvelő író édesapja példáján keresztül.

Pamuk édesapja sikertelen üzletember, ám rendkívül életvidám jelenség volt, és 2002-ben egyszer, mintegy mellékesen egy koffernyi kéziratot helyezett el akkor már nagy nemzetközi tekintélynek örvendő fia íróasztala mellé.

A török író kételyek között közelített apja írásaihoz és erről a belső utazásról számolt be a stockholmi hallgatóságnak, miközben azt részletezte, hogy miként válik valakiből író, ami édesapjának sok fiatalkori próbálkozás ellenére sem sikerült.

"Írónak lenni számomra annyit jelent, mint felfedezni magunkban egy rejtett, különös második személyt és hosszú évek türelmes munkájával lassan megismerni őt és környezetét" - mondta az író.

Pamuk szerint az írás titka nem az egyszer csak hirtelen megérkező ihletben rejlik, hanem a kitartásban és türelemben, amelyre a magányos szoba mélyén az íróasztalnál nagy szükség van egy magasabb cél, az irodalom érdekében: "Az irodalom a legértékesebb dolog, amelyet az emberiség alkotott önmaga megismerésére."

Pamuk egészen áttételesen érintett politikai kérdéseket: a Nyugat kulturális gazdagságáról és a török irodalmi élet provincializmusáról is beszélt.

Pamuk leírása szerint édesapja szavak nélkül is értette, hogy írásai nem nyerték el híres irodalmár fiának a tetszését. "Apám boldog ember volt tele önbizalommal, és azt tette, amit mindig is tett: nevetett egy nagyot" - mondta.

Pamuk arról is megemlékezett, milyen volt apja, mikor befejezte fia első kéziratának olvasását: szorosan magához ölelte, "és azt mondta, hogy egyszer majd megkapom azt a díjat, amelyet most nagy örömmel veszek át."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Magyar kiadója meghívja Orhan Pamukot

Magyarországon 1989-ben jelent meg először a csütörtökön Nobel-díjjal elismert török író, Orhan Pamuk egyik regénye, az Ulpius-ház gondozásában - mondta el Huszti Gergely, a kiadó főszerkesztője.

MTI Kult

Megszüntethetik az Orhan Pamuk elleni büntetőeljárást

A török igazságügyi miniszter nem zárta ki hogy az illetékes isztambuli bíróság megszünteti az Orhan Pamuk ismert török író ellen indított büntetőeljárást, amelyben a török nemzet megsértésével vádolják az írót.

Hét nap

FELMENTETTÉK PAMUKOT

Törökországban a bíróság ejtette a vádat Orhan Pamuk író ellen, akit a törökség nyilvános megrágalmazása miatt akartak...

MTI Itthon

Pamuk: megismétlik a választást

A Somogy Megyei Bíróság jogerős végzése alapján október 29-én, vasárnap megismétlik a polgármester-választást Pamukon - közölte a település jegyzője csütörtökön.