szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A tizedére apadt állami támogatás miatt egyre nagyobb bajban vannak a kulturális fesztiválok, az ifjúságra fókuszáló fieszták zöme viszont túlélheti a krízist - derül ki a HVG nyári fesztiválmellékletéből.

„Nincs dráma, de azért húznunk kell a gatyaszíjon” – summázta a többnapos könnyűzenei mulatságok aktuális helyzetét Bukovinszky Béla, a tokaj-rakamazi Hegyalja Fesztivált szervező Delta Fest Kft. marketingvezetője. Az ország szegényebb, keleti fertályán évek óta 70 ezres látogatottságot produkáló négynapos fiesztát idén érte utol a válság. „30-50 százalékkal csökkentek a szponzori költések a távközlési és energiaszolgáltató cégeket sújtó ágazati különadó miatt, a multik ugyanis a marketingbüdzsén kurtítottak először” – mondja a Magyar Fesztiválszövetség elnökségében is pozíciót betöltő szervező.

A bulik vagy fieszták költségvetésének 10-30 százalékát fedező támogatásokat szerencsés esetben kiegészítik a gyorsan forgó fogyasztási cikkek kereskedelmével foglalkozó, úgynevezett FMCG-szektorban tevékenykedő vállalkozások bevonásával. Nagyobb érvágás az üdülési csekkek kivonása a forgalomból. A Sziget Fesztivál esetében tavaly közel 200 millió, a Hegyalján pedig 20 millió forint értékben vásároltak belépőt az utalvánnyal. Az idén bevezetett Széchenyi-pihenőkártyával azonban már nem lehet fesztiváljegyet venni. „Mi nem árat emelünk, hanem csökkentjük a mellékrendezvények számát, így kevesebb lesz a színház és a bemelegítő buli” – így Bukovinszky.

Kulturális program a Szigeten, 2010
©

„Az állami résztámogatások mértéke is katasztrofálisan lecsökkent: míg 2007-ben 1,3 milliárd, tavaly már csak 600 millió adóforint jutott a fesztiváloknak, idén pedig mindössze 250 millió” – panaszkodik Márta István, a 272 tagot számláló Magyar Fesztiválszövetség elnöke. Leginkább a központi költségvetési dotáció javát eddig felhasználó nonprofit művészeti seregszemlék sínylik meg a drasztikus forráscsökkentést. A komolyzenei, színházi vagy összművészeti fesztiválok eddig a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és a mostani Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) elődtárcája által kiírt pályázatokon nyerhettek pénzt. Az NKA idén azonban alig negyedmilliárd forint fölött rendelkezik, a korábban turizmusfejlesztési célokra elkülönített félmilliárdos pályázati forrással gazdálkodó NFM pedig teljesen elzárta a csapokat.

Márta szerint mindezt tetézi, hogy idénre az önkormányzati források is elapadtak. „Tagjaink zömének költségvetésében csupán 20-30 százalék erejéig szerepelt állami pénz, ám a különadókkal végképp a tönk szélére sodródtak” – mondja a kapolcsi Művészetek Völgyének gründolója. A nemzetközi mércével is jelentősnek számító Zempléni Fesztivál például több tízmillió forinttól esett el, mivel az egykori névadó-szponzor Antenna Hungária Zrt. kiszállt a finanszírozásból, máskülönben nem tudta volna befizetni a másfél milliárdos ágazati adót. Hasonlóan járt az E.On Hungária Zrt. által támogatott Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál is.

Hogy mentse a menthetőt, az NKA több hónapos spéttel – a szokásos előző október végi időpont helyett csak május végén – 200 millió forintos keretösszegű meghívásos pályázatot hirdetett tíz fesztiválnak. A listáról lemaradt számos nagy hagyományú, patinás művészeti rendezvény, köztük a nemzetközileg is magasan jegyzett szombathelyi filmes mustra, a Mediawave, vagy a szegedi színházi seregszemle, a Thealter. Rákerült viszont – kulturális rendezvényei jogán – az egyébként kiváló minősítésű Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál, valamint a miskolci Operafesztivál, amely efféle apanázs nélkül minden bizonnyal kivérezne.

©

Korántsem kidobott pénzek az ilyen állami „infúziók”. 2007-ben, amikor az NKA még 600 milliót osztott szét, a fesztiválok 2,4 milliárd forintos adóbevételt generáltak – hoz példát a támogatások megtérülésére Márta. A négyszeres szorzó egyébiránt nemcsak a nonprofit fiesztákra, hanem az egyértelműen üzleti vállalkozásnak számító könnyűzenei és gasztrodzsemborikra is értendő. Más kérdés, hogy a két utóbbi kategóriába tartozó események nem szorulnak a központi költségvetésre. A Sziget évek óta nem kér a közösből, a soproni VOLT vagy az említett Hegyalja pedig csak pár milliót vesz igénybe a civil szervezetekkel megvalósuló, például drogprevenciós programok finanszírozására.

Valószínűleg modellváltásra van szükség – véli Márta –, csak még azt nem tudni, hogyan. A fesztiválszövetség mindenesetre – Európában egyedülálló módon – saját minősítési és regisztrációs rendszert épített fel. „Ez a kataszter segíti a szponzorokat és a pályázati döntéshozókat, hogy a szakma által kidolgozott kritériumrendszer alapján dönthessen. Ettől átláthatóbb a rendszer, és elvileg megelőzheti a szubjektív elbírálást, a mutyikat” – mondja Bukovinszky.

A regiszter három kategóriában – kiváló, jó, illetve minősített – osztályoz, és az értékelés szempontjai között az újító hajlamtól, a karakteres, egyedi tematikán, valamint a szállás és vendéglátás nívóján át a hazai és nemzetközi kötődésig, illetve a helyi beágyazottságig számos kritérium szerepel. A produkciók kvalitása, az esemény jellegéhez passzoló helyszínek (például kamarazenéhez kúriaudvar, progresszív színházhoz katonai bázis) éppúgy pluszpontokat ér, mint a nézőtoborzás ötletessége. A fesztiválok besorolásai három évre szólnak. Jelenleg azonban úgy tűnik, az önszerveződés kevés a túléléshez, bár a szisztéma felkeltette az európai fesztiválkultúra képviselőinek figyelmét is. Márta elmondása szerint német és francia kollégák is érdeklődtek nála, hogy adaptálnák az önértékelés magyar módszerét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Május elején nyitnak az evangélikus templomok

Május elején nyitnak az evangélikus templomok

Már a főváros utcáin tesztelik az új Bubikat

Már a főváros utcáin tesztelik az új Bubikat

Meghosszabbították a Covid-osztályon késelő férfi letartóztatását

Meghosszabbították a Covid-osztályon késelő férfi letartóztatását