szerző:
N.D.
Tetszett a cikk?

Ördöge van? Zárja dobozba! Nincs elég ideje gyerekeit szórakoztatni? Eressze rájuk! Megromlott a viszonya felségével a válást követően? Egy kis családi ördögűzés helyrehozza a problémákat! Aki kíváncsi, tényleg hamar megöregszik.

Mi a dybbuk?

Korunk népszerű, a szórakoztatóiparban gyakran megjelenő óvilági gonosza, akinek Jerome Robbins koreográfus és Leonard Bernstein külön balettelőadást szentelt már a hatvanas évek elején, évtizedekkel azelőtt, hogy a Coen-testvérek absztrakcióként bevetették volna az  Egy komoly emberben. Régi motoros démonról van szó, egy rossz szándékú, elő emberekbe költöző szellemről, aki már a Bibliában karriert csinált: egyes források szerint egy hozzá hasonló ártó lény szállja meg Saul Sámuel könyvében.

Ennek ellenére a magyarul 'belekapaszkodik', illetve 'kötődik' jelentéssel bíró dybbuk kifejezés csak három évszázaddal ezelőtt jelent meg a zsidó miszticizmus irodalmában, valamint a kabbalisztikus szövegekben, egy elűzését megcélzó szertartást pedig csak a múlt század elején figyelt meg és dokumentált az S. Ansky írói álnéven alkotó Shloyme-Zanvl ben Aaron Hacohen Rappoport.

©

Elűzése igazi közösségi program, kilenc zsidó férfira van szükség hozzá, akik a 91. zsoltár szövegét ismételgetik, egy rabbira, aki a megfelelő pillanatban megfújja a sófárt, valamint jó kommunikációs készségre, hiszen a gonosz szellemet meg kell győzni a távozásról. Ole Bornedal filmjében beéri egyetlen hásziddal, aki végrehajtja az ördögűzést, hiszen őt nem más, mint napjaink méltán legkirályabb kalapos királya, a hászid reggae mester, Matisyahu játssza. Trendi démonhoz sztárördögűző dukál, ugye. De ez már csak a 92 perces tortúra vége, még koránt sem egyértelmű, hogy miért kell megszabadulni a dybbuktól.

Dobozos démon, extrákkal

A válasz egyszerű: a dybbuk nincs túl jó hatással a szeretteinkre, bár őt könnyű megszeretni. Főleg, ha egy titokzatos, fogakkal, döglött rovarokkal és kopott ékszerekkel teli dobozkával együtt szerezzük meg potom áron egy kirakodóvásáron. A Démoni dobozban egy szülei válását nehezen viselő ártatlan kislány esik ebbe a csapdába, majd előírásszerűen igazi kis ördögfiókává válik.

Apja hamar rájön arra, hogy a család kicsi kincsének személyiségváltozása mögött a doboz áll, megvilágosodását a trailerből ismert, kiszámítható, cseppet sem váratlan események, és jól bejáratott ördögűzős klisék segítik, melyek közül még mindig a testkicsavarósak a legijesztőbbek  majdnem negyven évvel az eredeti William Friedkin féle Ördögűző után.

Két közepesen kedélyborzoló jeleneten kívül - az egyikben a démoni erőktől sanyargatott kislány kifosztja a családi hűtőszekrényt, a másikban fogorvos nevelőapjának agyarait bűvöli ki telekinézissel - semmi újat és rémisztőbbet nem látunk azoknál a hatásvadász képeknél, mint amikkel a Démoni doboz alig több mint két perces előzetese ki lett töltve.

A film atmoszférája ugyan kellőképpen lehangoló és szürke ahhoz, hogy elkezdjük kellemetlenül érezni magunkat a székünkben, de a menetrendszerűen érkező, kiszámítható ijesztgetések közötti üresjáratokban semmi feszültség nincs jelen. Az explicit ijesztgetéseket kitöltő hosszú jelenetek tehát a Hallamarkos teadélutánok jegyében telnek a karakterek pedig - a kislánya lelki üdvéért harcoló elvált apát, a Javier Bardem-klón Jeffrey Dean Morgan figuráját, a kosárlabdaedző Clyde-ot leszámítva - meglehetősen unalmasak és felszínesek.

Egyetlen újszerű elem, hogy a gazdatestből ezúttal nem katolikus szertartás szerint űzik ki a démont, de ez a filmben mindössze pár percnyi lehetőséget kapó New York-i hászid közösség szerepeltetéséhez hasonlóan nem elég a megváltáshoz, arról pedig szó sincs, hogy milyen szoros lehet az alkotók jelzése szerint megtörtént eseményeken alapuló sztori kapcsolata a valósággal és fikcióval.

Radikális megoldás családi bajokra

Egy horrorfilm akkor igazán hatásos, ha a nézőtér elhagyása után is marad min agyalni. Például retteghetünk a valóságtól, amire okot adhat az, hogy pár évvel ezelőtt lehetett kapni dybbukos dobozt az e-Bayen. Viszont, ha azt nézzük, hogy a záráskor milyen jól összehozza Ole Bornedal hőseit a démonos ügy, akkor abban is érdemes reménykednünk, hogy alkalomadtán egy dybbuk felbukkanása jelentheti a megoldást családi problémáinkra. Főleg, ha a siker érdekében merünk komoly áldozatokat hozni. 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Későbbre tették a Le Mans-i 24 órás autóversenyt, hogy már nézők is lehessenek

Későbbre tették a Le Mans-i 24 órás autóversenyt, hogy már nézők is lehessenek

Levágta és magával vitte a kerékbilincset egy szabálytalanul parkoló autós Ferencvárosban

Levágta és magával vitte a kerékbilincset egy szabálytalanul parkoló autós Ferencvárosban

Novák: Függetlenként folytatják a munkát a Fidesz EP-képviselői

Novák: Függetlenként folytatják a munkát a Fidesz EP-képviselői