szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ősszel Párizsban is bemutatják a bécsi Leopold Múzeum sokat vitatott, ám kiemelkedően népszerű férfiakt-tárlatát.

A párizsi Musée d'Orsay-ben szeptember 23-án nyílik meg a Meztelen férfiak 1800-tól napjainkig című tárlat, amelynek nyitva tartását Bécsben március 4-ig meghosszabbították. Az osztrák fővárosban eddig csaknem 190 ezren tekintették meg a kiállítást, ez volt a Leopold Múzeum legnépszerűbb tárlata tavaly.

A látogatók között naturisták is szép számmal akadtak, számukra a múzeum vezetése lehetővé tette, hogy a nyitva tartási idő után ruha nélkül tekintsék meg a tárlatot. Legutóbb egy 300 tagú naturista csoport nézte végig a képeket, amelyek között megtalálhatók Egon Schiele művei is.

A tárlat azt a témát járja körül, hogy hogyan jelenik meg az elmúlt két évszázad nyugati művészetében a meztelen férfitest és hogyan változott a férfi társadalmi szerepéről alkotott felfogás. Az összeállítással nem utolsósorban vitát akartak provokálni arról is, hogy a női meztelenséggel összehasonlítva a férfiaktok megjelenése a nyilvánosságban sokkal kevésbé elfogadott.

Ezt a célt szolgálta a kiállítás provokatív plakátja is. A poszter valóban megosztotta a bécsi közönséget. A Pierre&Gilles francia alkotópáros Vive la France (Éljen Franciaország!) című fotóján a három férfi ugyanis nem visel mást, mint futballcipőt és zoknit. A felháborodott reakciók hatására a múzeum utólag kitakarta az intim részeket azokon a posztereken, amelyeket iskolák, villamos- és metrómegállók közelében tettek ki.

Párizsban a tervek szerint 2014. január 2-ig lesz látható a férfiakt-kiállítás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról

Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT

Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT

A Pfizer vakcinája december végén kaphat engedélyt az EU-ban

A Pfizer vakcinája december végén kaphat engedélyt az EU-ban