szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pár napja még letagadták, most viszont elismerték Egyiptomban, hogy megsérült Tutanhamon halotti maszkja, és szakszerűtlenül illesztették vissza.

Elismerték kairói szakértők a hét végén, hogy tisztítás közben leesett Tutanhamon fáraó halotti maszkjának szakálla, és azt szakszerűtlenül, vitatott anyaggal ragasztották vissza. Az egyiptomi hatóságok pénteken még hevesen tagadták a világsajtóban a héten elterjedt híreket arról, hogy kár keletkezett a fáraó világhírű, kék-arany színű halotti maszkjában. 

©

A régészeti minisztérium által felkért Christian Eckmann német restaurátor megvizsgálta a maszkot és megállapította a rongálódást - közölte vasárnap az Al-Ahram című kormánylap. A német szakértő szerint a halotti maszk nincs veszélyben, a hiba kijavítható - tudósított internetes oldalán az Al-Ahram egy, az Egyiptomi Múzeumban tartott sajtóértekezletről. Eckmann szerint "normális", ha a szakáll idővel leválik. A fáraó ékességét legutóbb 1941-ben, a maszk restaurálása közben rögzítették. 

A friss rongálódás még tavaly történt. Amikor a szakáll tisztogatás közben levált, visszaragasztásához egy szakmai körökben vitatott ragasztót, epoxigyantát használtak, amelyet ráadásul szakszerűtlenül vittek fel a maszkra - idézte a hírportál a német restaurátort, aki szerint a sérülés orvosolható. Az Al-Ahram szerint a hatóságok Eckmannt bízták meg a helyreállítással. 

Tutanhamon halotti maszkját Howard Carter és George Herbert brit régész fedezte fel 1922-ben a fiatalon elhunyt fáraó csaknem érintetlen sírjának feltárásakor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyedi megoldás: trükkösen rejtené el az okostelefon-kamerát a Samsung

Egyedi megoldás: trükkösen rejtené el az okostelefon-kamerát a Samsung

Éveken át saját lakásukban kukkolta ügyfeleit egy dallasi bizonságikamera-technikus

Éveken át saját lakásukban kukkolta ügyfeleit egy dallasi bizonságikamera-technikus

Rendőrök verik szét a Putyin ellen tüntetőket, Navalnij feleségét is elvitte a karhatalom

Rendőrök verik szét a Putyin ellen tüntetőket, Navalnij feleségét is elvitte a karhatalom