szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vilma holland királynő pervitint (ismertebb nevén kristályos metamfetamin) szedett a II. világháború alatt, és ez alaposan befolyásolhatta akkori döntéseit - áll Marcel Verburg jogtörténész új könyvében, ami nagy port vert fel Hollandiában.

Nem Verbung az egyetlen, aki írt már erről (korábban Cees Fasseur történész is említette), de az első, aki jelentős figyelmet fordított e tényre. Úgy véli ugyanis, hogy a gyógyszerhasználat lehetett felelős Vilma kormányzási stílusának radikális változtatásaiért. Lehetséges, hogy a királynő furcsa döntéseiben vagy akár döntéseinek halogatásában is jelentős szerepet játszott a kábítószer.

©
A háború alatt egyébként pervitint szedtek a katonák kimerültségre, fájdalomcsillapításra.

Vilma 1898-tól számolta uralkodását. Hollandia az első világháború idején semleges maradt, de a központi hatalmakkal és Németországgal szimpatizált. Németország veresége után pedig befogadta országába a trónfosztott császárt, II. Vilmost.

A második világháború folyamán a német megszállás idején Londonba ment száműzetésbe, de ekkor is Vilma irányította az országot. Üzeneteket küldött a Radio Orange-on keresztül, bár a holland emberek ezeket nem hallgathatták legálisan. A királynő az egész háború alatt az ellenállás szimbóluma maradt.

Vilma majdnem meghalt egy bombatámadásban South Mimms közelében. 1944-ben ő lett az első külföldi nő a történelem során, aki megkapta az angol Térdszalagrendet, Churchill pedig azt mondta róla, hogy Európa összes uralkodója között a háború alatt egyedül Vilma királynő viselkedett férfiként. A világháború után visszatért Hollandiába, 1962 novemberében halt meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Augusztusban rekordot döntött a Fidesz támogatottsága

Augusztusban rekordot döntött a Fidesz támogatottsága

A tanítóképzőket lenyelik az egyházak, a tanárképzés lassan összeomlik

A tanítóképzőket lenyelik az egyházak, a tanárképzés lassan összeomlik

Már öt koronavírusos kosaras van az EB-selejtezőre készülő magyar válogatottnál

Már öt koronavírusos kosaras van az EB-selejtezőre készülő magyar válogatottnál