szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elképesztő részletességgel írja le a művésznő, hogyan képzeli el a végső búcsúztatóját. A szervezést a lányára, Terézre bízza, de már most tudja, kik szólalnak majd fel.

A Bors a hamarosan megjelenő Törőcsik Mari–Bérczes László beszélgetőkönyvbe olvashatott bele. Szó van abban többek közt arról, mit gondol a színésznő az elmúlásról. A nemzet színésze hét éve jött vissza a klinikai halál állapotából, azóta gyakran mondogatja: ahhoz képest, hogy meghaltam, nagyon jól vagyok.

És bár sokan aggódnak érte, ő talán az egyetlen, aki végtelen nyugalommal gondol a jövőre, és az elmúlásra is. Bérczes Lászlónak így beszél erről: „Van egy nagyon jó barátom, egy fiatalember, Bokros Leventének hívják. Ő valaha a pálos rendbe tartozott, de megérezte, hogy neki túl sok ott a zártság, és kiment világi papnak. Mondtam neki: azt szeretném, ha majd maga szentelné be a hamvaimat Pélyen. Merthogy Pélyen születtem, de ott most nincsen pap.”

Egészen pontosan eltervezte Törőcsik Mari a saját temetését „Végrendelkezek, ember! Xavér lejön nekem orgonálni, és egy pélyi elemista, negyedikes-ötödikes kisdiák felolvas egy Pilinszky-verset. (…) Terézre bízok mindent. A lányomban megbízom. Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm. Ott már csak Teréz és a párja lesz a csónakban. Aztán, ahogy egy barátom, doktor Szongoth Mariann mondta, a Fekete-tengerben fogunk találkozni. (…) Maár Gyula meg én.. Őt a Sugovicába szórtuk Bajánál. Az volt az ő Tiszája.”

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!